Ära viska kasutuid riideid prügikasti!Foto: Foto: Laura Strandberg
Uudised
12. veebruar 2019, 14:16

NIPIRAAMAT INNUSTAB HEAD TEGEMA: loovuta verd või aita loomi!

Sõbrapäeva eel on tore mõelda nendele, kel oleks teiste abi vaja. Otsustasime oma toimetusega ka head teha, äkki saad sinagi häid ideid!

Epp Reinmets, Nipiraamatu peatoimetaja

„Otsustan kinni võtta võimalustest sellel aastal rohkem head teha!”

Doonorlus on tundunud minu jaoks alati natukene hirmuäratav. Samas, olen veendunud, et see on oluline samm, mida iga terve kodanik peaks astuma. Niisiis otsustasin ka mina, et teen selle ära. Sain meeldiva üllatuse osaliseks- Ädala Verekeskuse oli meeldiv ja töötajad toredad. 20 minutit paberimajandust ja sõrmeotsast vereproovi andmist ning seal ma siis istusin – nõel veenis.Ei mingit minestamist ega peapööritust. Veerand tundi hiljem väljusin Verekeskusest 450 g kergema ja kordades parema inimesena. Lisaks valdas mind värske enesetunne ning teadmine, et olin aidanud kaasa kellegi elu päästmisele.

Head teha on tore! Ühel hommikul tööle sõites võtsin linna servalt peale vanaproua, kes tee ääres lumes sumbates hääletada püüdis. Vanaproua hakkas Viimsist Tallinnasse tulema ja jäi bussist maha. Arstiaeg aga järgmist bussi poleks oodanud. Proua oli ütlemata meeldiv, tänulik ja mõnusalt jutukas – sain vahva emotsionaalse laengu ja tunde, et aitasin kellegi päeva paremaks muuta. Sellest hommikust alates olen bussipeatusest mööda sõites ikka seiranud, ega mõni õnnetu olekuga bussiootaja minuga koos linna poole sõita ei taha.

Helen Serka-Sanchez, Nipiraamatu toimetaja

„Selle asemel, et kurta ja näpuga näidata, tuleks hoopis ise midagi ära teha!”

Olen ka varem vanu riideid uuele ringile annetanud. Korraaastas teen oma garderoobis põhjalikuma koristuse. Kui ma mõnda rõivast pole aasta või pikemaltki selga pannud, siis läheb see uuskasutusse. Seekord läksid kotti pisikesele beebipoisile mõeldud jakid ning paar naiste pluusi, mis on minu jaoks oma aja ära elanud.Asjad, mis on rohkem ära kantud panen oma kodumaja prügikasti kõrvale. Tean, et sealt leiavad need üles inimesed, kes isegi uuskasutusest riideid ei jaksa osta. Ühe nii "annetatud" vana seljakotiga nägin ühte tädi hiljem prügikastide vahel askeldamas.

Heateod peaksid olema igapäevase elu osa. See peaks tulema südamest ja justkui iseenesest. Mõni heategu võib ka olla selline, millele ei tule otseseid tänusõnu.

Head teha on tore! Oleme perega käinud aasta esimesel päevalkodurannas jalutamas ja pilt, mis seal peale aastavahetuse tähistamist avanes oli rohkem kui masendav. Kõikjal olid tühjad pudelid ja ilutulestikupadrunid. Rannas on igal pool olemas suured prügikastid, kuhu need oleks peale kasutamist olnud väga lihtne visata. Sellel ajal, kui lapsed kiikusid ja ronimispuudel turnisid leidsin ma mõned tühjad kilekotid ja viisin ilutulestikupadrunid prügikasti.  Ma ei usu, et ma midagi kangelaslikku tegin, kuid kui iga sel hommikul rannasviibija oleks paari ilutulestikujääki prügikasti pannud, oleks rand puhtaks saanud. Minu südames elab väike lootus, et kui me hoolime sellest, mis meie ümber toimub, siis muutub ka maailma veidi paremaks kohaks, kus elada.

Tuuli Mäemat, toimetaja

„Teeme head ja muudame maailma!”

Selleks, et maailma paremaks teha, tuleks alustada iseendast ja midagi ise ära teha. Otsustan seada sammud poodi, et osta Tallinna Lasteloomaaia kitsedele porgandeid ja seemneid. Kassas saan üllatuse osaliseks- 20kg porgandeid läheb maksma vaid mõned eurod. Mõelda vaid, kui kasutuna olen siiani kulutanud raha, mis oleks võinud teha loomad õnnelikumaks. Jõuame suurte porgandikottidega Lasteloomaaeda, kus tervitavad meid toredad töötajad. „Loomadel söögipuudust tegelikult ei ole, aga igasugune abi ja tähelepanu paneb nende silmad särama ning teeb rõõmsaks,” ütleb Tallinna Loomaaia Loodushariduse ja avalike suhete osakonna juhataja Maris Laja. Jagame tunnikese kitsedele oma armastust ja hoolt. „Eelmisel aastal tõi üks anonüümne inimene meile kotitäie kapsaid, sügiseti on meil suured kõrvitsate kogumisekampaaniad. Kõik, kes tahavad loomadele midagi tuua, peaks võtma ühendust Lasteloomaaiaga,” räägib Maris Laja.

Head teha on tore! Ühel õhtul olin poe kassajärjekorras, kui minu ees oleval mehel kukkus rahakoti vahelt kaart maha. Kummardasin ja ulatasin mehele. Tema üllatus üllatas ka mind- nii väike heategu võib olla väga suur abi. Oma elu jooksul olen tihti rahakotis oleva sularaha annetanud kassade juures olevatesse annetuskastidesse. Sel nädalal üritasin suuremat tähelepanu pöörata just väikestele heategudele- kassapidajale heade soovide soovimisest, kellegile kohvi ostmisest ja abikäe ulatamisest. Usun, et kõik suured teod saavadki alguse väikestest asjadest. Loodan, et minu annetus väikestele loomadele on hea algus suuremateks heategudeks.

Kuidas saaksid sina head teha?

Aita loomi. Vii Loomadevarjupaika vajalike asju, mine jalutama või paitama loomi.

Aita vanureid. Vanadekodusse on võimalik minna vanuritele raamatuid ette lugema või lihtsalt nendega juttu ajama.

Panusta taaskasutusse. Ära viska kasutuid asju ära või jäta lihtsalt aastateks kappi seisma. Kuskil võib olla keegi, kes vajab neid hädasti. Vii üleliigsed asjad näiteks Uuskasutuskeskusesse või Paavli kaltsukasse.

Aita suurperesid või üksikvanemaid. Facebookis on loodud mitmeid gruppe, kus liigub info selle kohta, millest kellegil parasjagu puudus on. Samuti on mitmeid organisatsioone, kes tegelevad suurperede või üksikvanemate aitamisega.

Tee annetusi. Alati on võimalik teha väiksemaid või suuremaid rahaannetusi. Nende kohta on mitmeid kodulehti.

https://www.sos-lastekyla.ee/

http://www.suurpere.com/

http://omapere.ee/

https://www.armastanaidata.ee

Märka oma ligimesi ja aita neid. Pööra oma igapäevaelus tähelepanu inimestele, kes vajavad abi. Paku vanematele inimestele ühistranspordis istet või aita neid sealt maha ulatades oma abikäsi.