Selle nimekirjaga on mõnusad tunnid raamatutega garanteeritud!Foto: Christin Hume, Unsplash
Uudised
1. veebruar 2019, 16:20

Lugemissoovitused: Eesti klassikast suurte elulugudeni

Uuri oma raamaturiiuleid või sea sammud raamatukokku, et varusta end raamatutega mõnusateks ja vaikseteks lugemishetkedeks. Raamatusoovitusi on nii kohvitassi taga lehitsemiseks kui ka piltide imetlemiseks.

Elulooraamat: „Astrid Lindgren - päev nagu elu“
Aastavahetuse paiku nägime telerist liigutavat filmi lastekirjanik Astrid Lindgreni noorusest ja kaua aega avalikkusele teadmata olnud keerulisest ajast, mil Astridil sündis poeg Lasse. Tema elulooraamatust „Päev nagu elu“ saab põhjalikumalt teada Astridi ja Lasse loost, aga ka kirjaniku lapsepõlvest ja lähedastest, tema mõtetest ja tegudest, võitlustest, triumfidest ja lüüasaamistest, unistustest ja rasketest hetkedest. Raamat on kaasahaarav, sama põnev ja täis elurõõmu kui Astrid Lindgren ise isiksusena oli.

Eesti klassika: Hermann Sergo „Näkimadalad“
Vahel tahaks lugeda midagi eestilikku, lihtsat ja üdini omast. Olgugi et Hermann Sergo „Näkimadalad“ räägib rannarootslastest, toimub tegevus meie kodusel Hiiumaal ja põhineb tõestisündinud ajaloofaktidel. See raamat haarab oma kodususe, romantika, elutarkuse ja põneva sündmustikuga lugeja täielikult endasse – mida muud võiks külma talvepäeva hubasel lugemistunnil tahta.

Maailmakirjanduse bestseller: Frank McCourt „Angela tuhk“
Raamat, mis paneb korraga nutma ja naerma, hämmastuma ja ehmuma, kogu südamest raamatu peategelasele kaasa tundma. See on autobiograafiline raamat ühe poisi lapsepõlvest 1930ndate aastate Iiri agulis – tohutult mahlakalt ja andekalt jutustatud lugu. Läbi lapsesilmade näeme ühe perekonna meelehetlikku elu-olu, kuid see kõik on jutustatud nii soojalt, humoorikalt ja sõnaosavalt, et see lugu puudutab hingepõhjani. Selle raamatu lugemine on elamus!

Meie endi mahlakas ajalugu: Heiki Pärdi „Eestlaste argielu“
Me teame palju mineviku suursündmustest, pidupäevakommetest ja kõigest uhkustamisväärsest, mis on meie ajaloost nii muuseumidesse talletatud kui ka raamatuisse kirjutatud. Aga kui palju teame inimeste kõige argisemast igapäevaelust? Kas me teame, kui tihti või kas üldse meie esivanemad hambaid pesid? Või millal hakkasid eesti naised aluspükse kandma? Sellistest asjadest pole olnud kombeks rääkida. Nüüd on aga Heiki Pärdi muhedalt kirjutatud uurimusest "Eestlaste argielu" võimalik mõnusalt muiates lugeda meie hügieeniloost ning argielu kommetest ja hoiakutest, mis pikka aega justkui saladuseks on olnud. Sellest raamatust leiab nii mõnegi pikantse seiga ja lõbusa teadmise meie, eestlaste, arenemisest moodsateks eurooplasteks.