Foto: AFP/Scanpix
Tehnika
31. jaanuar 2019, 07:15

Karm nimekiri: vaid kolm „puldiautot“ suudavad varastele vastu panna

Saksamaa Autoliit testis aastatel 2007-2018 toodetud 237 võtmevabalt avanevat autot ja tuvastas, et signaalivõimendit kasutades on neist enamus ärandatavad. Vaid kolm mudelit ei ole puldi kaudu haavatavad.

Saksamaa Autoliit ADAC on aastast-aastasse juhtinud tähelepanu asjaolule, et moodsad võtmeta uksi avavad autod on varastele kerge saak. Kulub maksimaalselt paarkümmend sekundit, et auto omanikku vahetaks.

Ehkki 2019. aastast on autotootjatel kohustus leida probleemile lahendus, ei aita see neid/meid, kel uus auto sinisilmselt parklas seisab. Vargasõbralike sõidukite nimekirjast leiab hulga Eestiski populaarseid mudeleid.

Vaid kolm on vargakindlad

Möödunud aastal testiti ühtekokku 237 uut automudelit, mille uksed avanevad ja mis käivituvad automaatselt, kui võtmepult on lähedal, ning jõuti ehmatava tulemuseni – vaid seitse mudelit olid sellised, mille puhul tootja on mõelnud raadiosignaali kaitsmisele.

Seitsmest omakorda neli olid sellised, mis kas avasid uksed, aga ei käivitunud või käivitusid, aga ei avanud uksi. Seega 237st mudelist vaid 3 on sellised, mille kallal vargad peavad katsetama muid meetodeid kui lihtne signaali „pikendamine“.

Kõik kolm vargakindlat mudelit on tootnud Jaguar Land Rover: hästi kaitstud on Jaguari elektriauto I-Pace ning luksusmaasturid Range Rover ja Discovery. Brittide muud mudelid on siiski kas pooleldi või päriselt haavatavad.

Ent nii Audi, BMW, Mercedes, Tesla jt. ei ole siiani suutnud võtmevaba varastamise müsteeriumit lahendada ning kõik nende uudismudelid saavad ADACilt hindeks „istu, kaks!“.

Statistika on kole: Euroopas varastatakse üle kolmandiku autodest elektroonilise sissemurdmise teel ning saadetakse konteineritega uutele omanikele.

Inglased on välja arvutanud, et Ühendkuningriigis häkitakse üks auto iga seitsme minuti tagant. 2018. aastal tõusis UK-s autovarguste arv võrreldes 2017. aastaga koguni 39%. Autovargused on üks organiseeritud kuriteo liike.

Soovitusi, mis aitavad ärandamist takistada ning testitud autode täisnimekirja leiad Acceleristast.

Foto: Accelerista