Liseta annetab hea meelega oma ilusad juuksed lapsele, kes need haiguse tõttu on kaotanud.Foto: Erakogu
Uudised
30. jaanuar 2019, 15:37

Vähist paranenud kuueaastane Liseta soovib annetada oma juuksed

Päris pisikesena raske vähidiagnoosi saanud Liseta (6) on nüüd krapsakas lasteaialaps. Samas teab ta väga hästi mida tähendab haige olla ning oma juuksed kaotada. Sellepärast annaks ta hea meelega oma mahalõigatud patsi kellelegi, kes seda vajab.

„Lisetal on hästi paksud juuksed – meie peres pole kellelgi selliseid. Pikad juuksed läksid pidevalt sassi ja olid tüliks, seega otsustasime need maha lõigata. Lisetat rõõmustas väga mõte need annetada mõnele vähihaigele lapsele, kes on oma juuksed ravi tõttu kaotanud. Alles hiljem lugesin, et annetamiseks võetakse vastu juukseid, mis on vähemalt 30 cm pikad. Meil on alles jäetud pats 25cm pikkune,“ räägib ema Kadi Jaanson. Nüüd otsibki pere kedagi, kes tahaks Liseta paksudest juustest endale paruka teha. Kel huvi, võivad kirjutada Kadile aadressil [email protected].

Ootamatu vähidiagnoos
Lisetal avastati 2015. aastal neeruvähk, täpsemalt Wilmsi tuumor, kui ta oli vaid üheksakuune. See, et vähk leiti oli täiesti juhuslik, sest arsti juurde mindi hoopis angiini kahtlusega. „Olime sel hetkel perega Võrus suvepuhkust veetmas, kui läksime punetava kurguga arsti juurde. Juhuslikult oli kohal ka sisearst, kes tuvastas ultrahelis kahtlase leiu ning meid saadeti kiiresti Tallinnasse uuringutele. Seal saadud vähidiagnoosile järgnes kohe keemiaravi ning peagi eemaldati ka üks neer,“ meenutab ema Kadi. Seda, et nende tütrel neeruvähk kolmandas staadiumis avastati, peab pereema nüüd hoopis tõeliseks õnneks. Ka arstid on kinnitanud, et Wilmsi tuumori avastamise puhul mängib rolli tavaliselt juhus.

Mis on väikelaste neeruvähk?
„Wilmsi tuumor ehk väikelaste neeruvähk on Eestis üsna harv haigus. Igal aastal diagnoositakse tavaliselt 2−5aastastel lastel vaid 1−2 haigusjuhtu,“ teab Kadi öelda. Wilmsi tuumor saab alguse emaüsas, kus moodustuvad lapse neerudes erinevad koestruktuurid. Osa nendest rakkudest on sünnihetkel veel küpsemata ja jätkavad arenemist esimese kolme või nelja eluaasta jooksul. Wilmsi tuumori korral aga jäävad rakud ebaküpseks ja hakkavad kiiresti paljunema, moodustades rakukogumi, mis võib kasvada üsna suureks, enne kui ilmnevad sümptomid. „Pole konkreetseid näpunäiteid, mida emad peaksid ohumärgiks pidama. Vahest ehk tasub lapse kõhtu katsuda, et ega ole tunda tavapäratuid moodustusi,“ selgitab ta.

Tegus lasteaialaps
Nüüdseks on pere koos nelja tütrega ennast sisse seadnud Võrumaal, kus korrastati Kadi vanaema maja. Viimast aastat lasteaias käiv Liseta on tegus ja terve. Samas on tema haigus tugevalt mõjutanud kogu perekonda. „Veetsime aasta Soomes, kuid kuna meile seal siiski ei meeldinud, siis kolisime sel sügisel tagasi Eestisse. Sellises väikeses ja rahulikus maakohas  võib olla päris keeruline tööd leida, kuid mul läks õnneks ja sain tööd K-Rautas, kus Tallinnas ka varem töötasin. Peale nii pikka töölt eemalolekut on hea kui on taas töömõtteid, millele mõelda,“ räägib Kadi, sest muidu kipub ta ikka lapse tervise pärast muretsema. Pere vanim tütar Kris-Marii (19) sai õe haigusest innustust minna õppima arstiteadust, kus ta tahaks spetsialiseeruda onkoloogiale. Kuigi praegu on kõik hästi, siis võtab perekond elu ikka üks päev korraga.