1968. aasta Ford Mustang Bullitt.Foto: AFP/Scanpix
Tehnika
28. jaanuar 2019, 07:15

Hollywoodi filmiklassikast inspireeritud hullust saab Fordi esinduses peagi oma käega katsuda (1)

1968. aastal toodeti Hollywoodis märulifilm, mille tähtsust filmiajaloos ei saa üle hinnata. Režissöör Peter yatesi ning nimiosa mänginud Steve McQueeni kõrval sai legendiks ka tumeroheline Mustang GT 390, mis möödunud aastal Fordi erimudelina uuesti sündis. Neil päevil jõuab Bullitt Eestisse.

2018. aastal möödus Hollywoodi legendaarse märulifilmi „Bullitt“ esilinastusest 50 aastat. Et tähistada kuulsusrikast ajalugu, aga veelgi enam tõmmata tähelepanu ägedale olevikule, valmistas Fordil erimudeli Mustang Bullitt, mis on otseselt inspireeritud oma kunagisest kuulsast eelkäijast.

Aasta tagasi näidati 460-hobujõulist Hollywoodi hiilgeaegadele viitavat hullust Detroidi autonäitusel, kevadel sai Fordi filmiteemalist eriväljapanekut imetleda ka Genfis.

2019. aasta jaanuari lõpuks on üks eriseeria isenditest jõudnud Fordi Tallinna esindussalongi ning on edaspidi väljas mitte pelgalt ilu pärast vaid ahvatleb konkreetse kutsega: „osta mind!“. Alates 28. jaanuarist saab asi ametlikuks.

Kümne minutiga otse Hollywoodi ajalukku

Miks üldse Mustang GT 390 fastback üleöö nii kuulsaks sai? Stuudio Warner Bros 1968. aastal valminud filmi „Bullitt“ tipphetkeks on 10 minuti pikkune pöörane kihutamine, mida peetakse üheks kõige legendaarsemaks tagaajamisstseeniks kogu filmiajaloos.

Filmi peategelast kehastav Steve McQueen kimab tumerohelise (Highland Green) 1968 Mustang GT roolis San Francisco tänavatel, ajades taga kahte kurikaela, kes üritavad põgeneda musta Dodge Chargeriga. Hea võidab ja Mustangist saab ikoon.

Vahepealsetel aastatel on püütud kuulsat „hea kurja kannul“ stseeni taaslavastada, viimati 2011. aastal, aga ükski üritajatest pole õnnestunud.

Nõnda siis ei jäänud Fordi disaineritel, sealhulgas Amko Leenartsil, kes annab suuna autotootja üleilmsele interjöörikujustusele, üle muud, kui teha valmis üks eriseeria, mis oma eelkäija nime vääriline on.

Seda, mis veel Bullitti puhul pilke püüab, loe põhjalikumalt Acceleristast.