Veidi mugavam ja esteetilisem oleks üks pult, mis teeb ära kõik tööd. Foto: Oleg Magni / Pexels
Tehnika
12. jaanuar 2020, 07:11

Tehnikaekspert annab nõu: kuidas valida universaalpulti?

Mitu pulti on sinu telerilaual? Ja kui tihti juhtub, et üks vajalik on kadunud? Veidi mugavam ja esteetilisem oleks üks pult, mis teeb ära kõik tööd. Uurisime järele, kuidas peaks valima universaalpulti. Nõu annab Euronicsi tehnikaekspert Meelis Väljamäe.

Tavaliselt pannakse teler tööle ühe puldiga, kanaleid vahetatakse teisest puldist, kõlarite jaoks on kolmas pult ja kõige muu jaoks veel lisapuldid. Universaalpuldi eelis on, et saad kõik oma tehnikaimed allutada ühele puldile.

Enne, kui lähed universaalpulti ostma:

  • Mõtle läbi oma vajadused. Vaata kodus üle oma seadmed ja mõtle, mida soovid nendega teha. Kas tahad oma teleriga seotud puldihunniku vaid välja vahetada või soovid puldiga juhtida ka teisi nutiseadmeid?
  • Kas pult sobib su seadmetega? Tee kindlaks kõigi oma seadmete mark ja mudel, võid neist kasvõi pilti teha, et neid poes müüjale näidata. Enne puldi ostu pead veenduma, et pult su seadmetega toimib. Uuri ka, kas su tehnikal on Bluetooth.
  • Küsi nõu. Klienditeenindajad aitavad sind elektroonikapoes hea meelega. Nii saad ka kindel olla, et valid õige puldi.

Mitut pulti universaalpult asendab?
Soodsama valiku puhul saad ühendada puldi 1–3 seadmega, mõnel juhul ka kaheksa seadmega. Kallima puldi ostuga on võimalused märksa suuremad – 30 seadet ja isegi rohkem. Ühte pulti on võimalik ühendada kõik nutiseadmed, näiteks kodused valgustid, kardinad jne. Puldi saab ühendada ka mobiilirakendusega ja juhtida kõike selle kaudu.

Põhiline mure – seadistamine
Kui pult sobib su tehnikaseadmetega, siis enamasti kõik õnnestub. Kipub ka nii olema, et mida tuntumad on puldi- ja tehnikatootjad, seda vähem tekib seadistamisel probleeme. Kui digiboks on mõne tundmatu väikefirma toode, võid olla valmis peamurdmiseks.

Soodsa puldiga saad enamasti kaasa manuaali, kus on kirjas kood, mille abil saad puldi oma tehnikapargiga seadistada. Kallimad ehk peenema arendusega puldid saad ühendada arvutiga või tõmmata mobiilirakenduse, kus on võimalik oma seadmed ära märkida ja mobiilirakendus seadistab kõik sinu eest ise.

Juhi telerit mobiiliga!
Kui oled Telia klient, saad alla tõmmata mobiilirakenduse MinuTV, millega on võimalik telefonist kanaleid vahetada, panna saateid salvestama ja vaadata telekava. Seadistamise kohta leiad infot veebilehelt Digitark.ee.

Palju maksab?

  • Soodsamate pultide hind alates 5.99.
  • Kallimad puldid maksavad u 300 eurot.
  • Kõige rohkem on pulte saada vahemikus 9–15 eurot.

Rita Masing:
„Aastaid tagasi võtsime kasutusele Philipsi universaalpuldi, sest erinevaid pulte
oli kodus nii palju. Seadistamine läks üllatavalt lihtsalt – ühtegi takistust ei olnud! Ajaga on alles jäänud vähem seadmeid ja universaalpulti pole enam vaja. Nüüd saame ühe Telia puldiga telerist kätte kõik, nt raadio, YouTube’i jms.“