Varsti ei tohi Euroopa Liidus müüa kodumasinaid ja elektroonikaseadmeid, mida ei saa remontida,Foto: Aldo Luud
Tehnika
15. jaanuar 2019, 10:34

UUS KORD: pesumasinat peab saama remontida! (16)

Pea iga kodutehnikat kasutav inimene on sattunud olukorda, kus katki läinud pesumasinat või tolmuimejat pole mõtet või ei saagi parandada. Sellised masinad ongi ühekordsed ja ütlevad enamasti üles varsti pärast garantiiaja lõppu. Aastaks 2021 peab olukord muutuma, otsustasid Euroopa Liidu ametnikud. Plaani järgi ei tohi Euroopa Liidus alates 2021. aastast müüa elektriseadmeid, mida ei saa parandada, vahendab Iltalehti.

Näiteks läheks keelu alla elektroonikaseadmeid, mille akud või muud olulised osad on seadme külge liimitud või mida ei saa muul põhjusel vahetada. Ka ei tohi seadmete korpused olla sellised, et neid saab ainult lahti lõhkuda. 

Reeglid puudutavad ka kodumasinaid, näiteks pesumasinaid, telereid ja külmikuid.

Kuna seadmeid on mustmiljon, on EL ametnikud viimased kolm aastat uurinud, kuidas peaks seadmete remonditavust või taaskasutatavust mõõta. Ilma kindlate normideta on raske ka selgeid reegleid kehtestada.Lisaks tahavad ametnikud keelata selliste seadmete müümise, mis on mõeldud vastu pidama vaid teatud aja. Selliste seadmete müümine on tootjaile kasulik, kuna nii peavad kasutajad pidevalt uusi masinaid ostma. Ometi on Euroopa Parlament välja selgitanud, et 77 protsenti EL elanikest pigem remondiks vana tehnikaseadme kui ostaks uue.

 Euroopa Parlamendi kinnitusel raisatakse praeguse tootmismudeli tõttu meeletult loodusvarasid. Näiteks mobiiltelefonides kasutatavatest metallidest nagu volframist, koobaltist ja indiumist läheb taaskasutusse vaid viis protsenti. Samal ajal rüüstatakse nende metallide kaevandamiseks armutult loodust. Ka on levinud tava, et arenenud riigid sokutavad oma ohtlikud jäätmed arengumaadesse, näiteks on Taist saanud Kagu-Aasia suurim e-jäätmete vastuvõtja.