OMA KODU: pesa, mille ehitamine võttis aega 9 kuud ja mida suuremas osas remonditi omade jõududega. Foto: Laura Strandberg
Kodu ja Aed
10. september 2019, 19:08

KODULUGU | Õdus elamine Rakvere roheluses

Jõudes korterisse, kus enne oli olnud ühikas, polnud vaatepilt just lootusrikas. Seevastu nägid noored, et just sellest saab nende kodu. Praeguseks, pärast suurt ümberkorraldustööd, on korter saanud totaalselt uue ilme.

Sõidame ühel eriti päikesepaistelisel septembri alguse laupäeval Rakverre, et uudistada Kadi kodublogist paljudele tuttavaks saanud põnevat elamist kollases majas. Selle valmimise loo kirjapanemise eest sai Kadi oma blogiga 2017. aastal parima loomeblogi kategoorias lausa teise koha.

Trepikojast sisse astudes kuuleme, kuidas väike Ekke (3) juba hõikab: «Tere!» Teame, et meid oodatakse. Uksel ongi vastas vaid rõõmsameelne Ekke, sest ema Kadi Saar (30) sätib end vannitoas ja pereisa Karmo Saar (31) askeldab köögis.

Juba esikusse astudes on korteris tunda sealse pererahva loodud mõnusat harmooniat ja rahu. Kindlasti aitavad sellele kaasa ka kodu valged seinad ja skandinaavialik stiil. Istume Kadi ja Karmoga nende suure köögilaua taha, et rääkida, kuidas nad endale sellise kodu said.

Kodu ootas neid

Kuigi nii Kadi kui ka Karmo on pärit Rakverest, elasid nad vahepeal õpingute ja töö tõttu Tartus. Kui sai selgeks, et elutee toob noored taas Rakverre, hakati sobivat pesa otsima. Karmole oli selle kollase maja korteri müügikuulutus silma jäänud juba aastaid varem, kui otsiti Rakverre oma esimest kodu.

2016. aasta kevadel seda korterit vaadates haigutas seal tühjus, vaid neli seina, kuid mõlemad nägid korteris potentsiaali. Kui otsus oli tehtud, et sellest saab pere uus kodu, oli vaja tööga pihta hakata.

«Alustasime mustast karbist. Eelmises Rakvere-kodus ei saanud me nii suurelt asja ette võtta, sellepärast tundus meile see projekt omamoodi põnev,» räägivad hakkajad noored. «Meil oli ka n-ö tühja lehe igatsus – teha midagi täitsa enda moodi. Ehitus oli raske, aga samas on nüüd kõik nii, nagu soovisime,» ütleb Kadi. «Ilmselt oli korter nii kaua müügis põhjusel, et polnud kedagi, kes nii suure töö ette võtaks,» naerab kaasa.

Kas Karmo teeks selle kõik uuesti läbi? «Mitte kunagi enam!» vastab ta ilma pikema mõttepausita.

Väärt nõu sisekujundajalt

«Esimese tööna hakkasime Kadiga korteri ruumiplaani üle joonistama ja püüdsime näha võimalikult erinevaid lahendusi,» räägib pereisa. Siiski oli plaanides murekohti ja nad otsustasid pöörduda sisekujundaja Kadi Metsa poole. Spetsialistile usaldati ka elektri- ja valgustusplaani loomine, et kõik oleks korralikult läbi mõeldud. See tasus end igati ära, sest sisekujundaja nägi asju hoopis paremini. Nii sättis ta kõik eluruumid väga loogiliselt akende järgi, vaid vannituba, tualett ja koridor jäid olude sunnil ilma loomuliku valguseta. Kõige suurem abi oli sisekujundajast köögipiirkonna planeerimisel.

Suurema osa töödest tegi Karmo ise, kuid toru- ja elektritöödel usaldas ta spetsialiste ning lae tegemisel palus abi ehitusmeestelt. Kogu mahuka ehituse ajal elasid noored Rakveres oma vanemate juures.

Tore, kui põrandal on täke!

Põrandamaterjaliks valiti naturaalne tammeparkett. Kadi ütleb, et muidugi oleks turvaline olnud panna maha laminaat, aga see tundus neile kõle ja jala all jahe. Samas neile meeldib, et naturaalne põrand kajastab pere elu eri etappe. «Kui Ekke viskab auto maha ja sellest tekib põrandale täke, on see pigem kihvt kui suur õnnetus,» naeratab Kadi armsalt. Kallis looduslik materjal on tõesti jala all mõnus ja soe. Kui laps end pikali viskab, on näha, et ka tal on maas hea olla.

Kuna pere eelmine kodu oli täis värve, siis selles kodus otsustati valgete seinte kasuks. «See annab võimaluse mõne üksiku värvilise seina või tapeediga kodule kergelt uus ilme anda, ilma et peaks midagi suurt muutma,» on Kadi veendunud.

Puitlagi ei ole võib-olla traditsiooniline valik, aga samas teadis pere, kui tüütu on paigaldada kipslage. Nii läksidki nad lihtsama vastupanu teed, see aga tundub sellesse majja ka paremini sobivat. Kadi soovis, et kodu ehitusmaterjalid oleksid võimalikult looduslikud. «Materjalid osutusid aga nii kalliks, et igal pool me lihtsalt ei saanud seda endale lubada,» tõdeb pereema.

Nutikas elutuba koos köögiga

Elutoas on hubane diivaniga puhkenurk, et telerist mõnda head filmi vaadata. Teises nurgas asetseb kaunis töölaud. «Need lauajalad, mida nimetatakse arhitektijalgadeks, ostsin Bauhausist. Mulle meeldib, et neid saab eri asenditesse panna. Lauaplaat on samuti Bauhausist,» räägib Karmo.

Töölaua vastas on kaks tooli, nende vahel üks perele eriline maal, mille mees sai oma vanaemalt. Selle maalis kunstnik, kelle ateljee asus kunagi samas majas. Nii jõudis see ringiga õigesse kohta tagasi. Toolid toodi Karmo vanatädilt päranduseks saadud korterist. «Mulle meeldib, et midagi nendest inimestest on siin meiega,» lisab Kadi.

Köök on nutikalt ära peidetud elutoaga samasse ruumi, nii et see ei domineeri. «Olen üsna pirtsakas klient ja tahan kõike peensusteni teada. Köögimööblifirma, mille Tartust leidsin, oli selles suhtes hästi vastutulelik,» kiidab Kadi ja on oma valikuga rahul.

Ilus suur riidekapp jõudis pereni huvitavat teed pidi. Kui üks paarike endale Tartusse korteri ostis, et seda värskendama hakata, oli see korter täis vanaaegseid asju, aga kõiki neid nad ise ei vajanud. Nii saidki Karmo ja Kadi endale sealt paarikümne euro eest kapi, mille nad ise valgeks värvisid.

Rahulik lapsetuba

Ekke tuba, mis asub elutoa kõrval, on mõnusalt neutraalne. Kadi valis sinna teadlikult madala voodi, sest lapsel on hea, kui ta saab ise oma voodisse, ja samas pole ohtu, et ta sealt alla kukuks. Lastetoa seinu katavad vahvad ja lustakad mummud, mis on sinna muide kleebitud. Naturaalset puitu on ka Ekke toas, näiteks suur kummut ja mänguasjakastid.

Liigume Ekke toast edasi vannituppa, mis on sõna otseses mõttes tuba. Pererahvale meeldib, et nad mahuvad suurde vannituppa kõik ära. Harjumatu mõelda, et enne oli samas kohas ühiselamu koridor. Sealsed ja ka muud kodu skandinaavialikud detailid on ostetud Ikeast, sest Kadile meeldib selle firma stiil ning oluline on ka hea hinna ja kvaliteedi suhe.

Rakveres on mõnus elada

Ehkki Karmo tõdeb, et tagantjärele on uhke oma kätetööd vaadata, ei hoia ta sellest liigselt kinni. Kui pere otsustab edasi liikuda, ei ole tal kahju ise tehtud kodu müüa. «Oleme veidi rahutud hinged ja juba mõtleme, kuhu edasi – kas ehitada oma maja või osta ära meie üleval ühe korteri jagu pinda, et ruumi juurde saada,» teeb Kadi plaane. Elupinda on perel tõesti varsti lisaks vaja, sest naine ootab beebit. Paar loodab, et alguses mahuvad lapsed ühte tuppa kenasti ära, aga kui kauaks, on iseküsimus.

Kas töö ja vaev tasus ära?

«Kütte pealt oleksime saanud kokku hoida, aga samas võitsime mugavuses. Tänu õhksoojuspumbale ja põrandaküttele on kodu alati soe!» arutleb pereisa väljaminekuid analüüsides. Ka ei anna korteri lõplikku hinda koos ehitusega võrrelda mõne pealinna uue korteri hinnaga. Sama suur korter Tallinna kesklinnas maksaks tunduvalt rohkem. «Rakveres on kindlasti odavamad hinnad, aga meile meeldib rohkem ka siinne keskkond: tempo on rahulik, samas on linn ilus ja mõnus,» kiidavad Kadi ja Karmo rahulolevalt vaheldumisi teineteise lauseid lõpetades.

Kadi ja Karmo annavad nõu
Kodu jupikaupa korda tegemise plussid ja miinused

  • Mõelge erinevalt. Kuigi öeldakse, et kodu on lihtsam luua, kui paar mõtleb samamoodi, on näiteks tubade asetuse plaani joonistades hea, kui luuakse võimalikult erinevaid lahendusi. Nii jõutakse parimani.

  • Usalda spetsialiste. Kõiki töid ei tasu ise teha. Otsustaval hetkel saime aru, et peaksime appi võtma sisekujundaja, kelle plaani järgi ehitades jäime väga rahule. Usaldasime tema kogemust ka valguslahenduse puhul. Ka elektri- ja torutööd jätsime spetsialistide hooleks, sest ise poleks me kõike osanud või oleks see tunduvalt kauem aega võtnud.

  • Küsi nõu ka sõpradelt. Kui teil ei ole võimalust palgata sisekujundajat, näidake oma mõtteid ja plaane sõpradele ning perele, sest värske pilguga võivad teised asju hoopis teistmoodi näha.

  • Leidke aega ka teineteisele. Kui teil on laps ja koos ei ole võimalik remonti teha, leidke kasvõi üks päev nädalas aega, et olla perena koos ja teha midagi muud peale remondi.

PERE KOHTUMISPAIK: Kööki ja elutuba ühendab Ikeast ostetud söögilaud, vanad toolid tegi Kadi ise korda. Ehkki kodu on nii mõnus ja hubane, ütleb pereisa, et järgmine kord ostaks ta pigem valmis korteri. Foto: Laura Strandberg
VÄHEM KOHTVALGUSTEID! Mõned kohtvalgustid Kadi ja Karmo kodus siiski on, kuigi nad üritasid neid kodu luues vältida. «Meie eelmises kodus olid ainult kohtvalgustid ja tahtsime nüüd teistsugust lahendust!» selgitab pereisa. Foto: Laura Strandberg
VAHVA LOOGA HALL KAPIKE: «See on Karmo isa kunagine lahtikäiv kirjutuslaud. Värvisime selle üle ja arvasime, et laud jääb sinna ajutiselt, aga täitsa hästi sobib!» arvab Kadi. Foto: Laura Strandberg
RUUM JA AVATUS: See, kus nüüd on hubane töönurk, oli enne ühiselamu koridor. Laes ilutsevad Kangasjuhtme valgustid. Foto: Laura Strandberg
IDEAALNE KÖÖK: Kadil vedas, sest blogi kaudu võttis temaga ühendust üks Tartus tegutsev köögimööblifirma, kes tegi perele köögi täpselt nende soovide järgi. «Nad olid nii vastutulelikud ja kannatlikud!» ütleb naine. Foto: Laura Strandberg
MAHEDAD TOONID: magamistuba on nii mõnusates toonides, et uinumisega raskusi ei tohiks olla. Foto: Laura Strandberg
EKKE ARMASTAB OMA TUBA! Pisike Ekke naudib silmanähtavalt oma toas olemist, aga miks ta ei peaks – tal on siin tõeliselt mõnus. Foto: Laura Strandberg
IGA NAISE UNISTUS? Kadi ütleb, et vannituba sai veidi liiga suur. «Ekke toast on natuke ruumi nüüd puudu!» naerab naine. Sisustuses usaldas ta sama fi rmat, kes tegi köögimööbli, ja Ikea head stiili. Foto: Laura Strandberg