Värvikas vaip ja selle järgi valitud detailid.Foto: Priit Grepp
Sisustus
24. juuli 2021, 11:46

Lugu Kodukirja arhiivist

10 soovitust, et muuta üürikodu hubaseks (1)

Üüriturult täpselt oma maitsele vastavat elamist leida on raske. Uue kodu sisustamine on alati keeruline, aga üürikorteri puhul tuleb silmas pidada veel hulka asjaolusid, sest rahule peavad jääma nii üürnik kui omanik.

Enne üürikorteri ümberdisainimist tuleb omanikuga kokku leppida. Kui korter vajab nii või teisiti uuenduskuuri, on kompromissi leidmine ehk lihtsam. Parimal juhul lepitakse kokku, et üürnik teeb korteri korda ja omanik arvestab kulud üürirahast maha. Kui korter on hiljuti renoveeritud, kuid ei vasta üürniku maitsele, võib olla keerulisem omanikuga ühist keelt leida.
Õnneks on üüriturg arenenud ning enamik üürikortereid on kujundatud arvestusega, et uus elanik saaks muist asju oma käe järgi kohandada. Mõistlik üürikorter on kujundatud heledates neutraalsetes toonides, mis annab mitmeid võimalusi seda oma maitse järgi hubaseks koduks seada.
Olenemata sellest, kas korter on värskelt renoveeritud või aastakümneid remontimata, tuleb iga suurema ümberkujunduse tegemiseks korteriomanikult üle küsida, kas ja milliseid muudatusi teha tohib. Isegi kui uusi värvilahendusi luua ja tapeete vahetada pole lubatud, saab mängida teiste sisustus­elementidega. Kui omanik eriti midagi muuta ei luba, tuleks jätkata samas stiilis ja arvestada olemasoleva värvigammaga. Samuti on oluline jätkata sama suunda avatud planeeringuga ruumides, näiteks elutoaga ühendatud köögis või esikus.
Midagi muuta saab igas korteris, ka neis, kus suured ümbertegemised pole lubatud. Interjööris peab alati olema üks pilgupüüdja – mööbliese, kunstiteos, valgusti või seinakate –, mille ümber luua kogu ülejäänud kujundus. Sõltuvalt maitsest, võib pilgupüüdja olla kirju ja värviküllane või hele ja tagasihoidlik. Ruumi ülejäänud värvid ja esemed võiks sellest lähtuda, aga mitte sellega konkureerida. Oluline on teada, et ühtne ruumilahendus ei tähenda sugugi ühte värvi, märksa huvitavam ja mitmekihilisem on kasutada kahte või kolme omavahel sobivat värvi.

Seinad

Kui on luba värvilahendust muuta, on see enamasti lihtsaim ja soodsaim viis üürikodu hubaseks ja meelepäraseks kujundada. Elutoas ja magamistoas võiks olla üks efektsein. Tavaliselt valitakse selleks magamistoas voodipeatsisein ja elutoas diivanitagune sein, mille võiks katta sobivas toonis tapeediga või värvida üle mõnes kontrastses toonis. Maalriteibi abil saab seinale teipida mustreid ja värvida need sobivas toonis, samuti annavad värvi ja struktuuri põnevad šablooniga tehtavad kujundid.
Kui seinu ei ole lubatud püsivalt muuta, võib sinna riputada maale või graafikat. Dekoratiivseid pilte on lihtne ka ise teha, näiteks tekitada maalriteibi abil lõuendile geomeetrilisi mustreid või triipe ja sel moel loodud kujundid sobivalt üle värvida. Veel üks võimalus seina dekoreerida on teha ise kangaga kaetud paneelid, milleks tuleks leida lihtsalt põnev tükk sobivat dekoratiivkangast, see raamida ja seinale riputada.

Peeglid

Üürikorterid on enamasti pigem väikesed kui suured. Peeglid loovad illusiooni avaramast ruumist ning päeva­valgust peegeldades dubleerivad pinda. Omanäolised on huvitava disainiga peeglid või mitme peegli grupid.

Mööbel

Mööblit peab olema piisavalt – nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik, et ruumi mitte üle koormata. Väikeses korteris on hea kasutada mitme otstarbega esemeid, näiteks diivanvoodit ja tumbat, mis täidavad ühtlasi säilituskasti ülesannet. Kõik üüri­korterisse kaasa võetav võiks olla kergesti paigaldatav, eemaldatav ja järgmisse kohta transporditav.
Kui korter on juba möbleeritud, võib enda mööbliesemed korteris olemasolevaga kooskõlas ümber disainida, näiteks üle värvida või kleepida. Nii on võimalik tuua ainu­laadseid esemeid ka siis, kui interjöör on üksluiselt lage ja värvi lisamine seintele ei tule kõne alla. Värvi ja isikupära on võimalik juurde saada ka näiteks raamaturiiuli tagaseinale tapeeti kleepides või šabloonidega mustreid moodustades. Seejuures mööbel ei pea olema sugugi samast sarjast. Vältimaks kataloogiefekti ja otsides huba­sust, peaks rõhuma pigem esemete kokku­sobitamisele.
Kui on olemas paar söögilauatooli, mis on üksteisest täiesti erinevad, ei ole vaja neist ilmtingimata loobuda ja uhiuut komplekti soetada. Vanakraamipoest võib juurde otsida veel paar erisugust mudelit ja siis kõik toolid kas samas või omavahel sobivates toonides üle värvida. Nii saab söögilaua ümber isikupärase komplekti. Mõnikord aitab mööblit uueks muuta ka käepidemete vahetus, aga siis on tähtis arvesse võtta olemasolevate kruviaukude vahekaugusi.
Vajadusel saab möbleerida loominguliselt ehk anda esemetele uusi funktsioone – näiteks öökapi asemel kasutada väikest lauda või üksteise otsa laotud vanu kohvreid.

Valgustid

Hea valguslahendus avardab ja kehv kitsendab ruumi, seega tasub valgustitesse investeerida, seda enam, et reeglina annab neid uude kohta kaasa võtta. Lampe võiks olla mitmeks otstarbeks, valik on poodides pigem avar ja midagi leidub igale maitsele. Enne soetamist võiks tähele panna, kas konkreetne valgusti on mõeldud eelkõige meeleolu loomiseks, midagi välja valgustama või töötegemiseks. Kas vaja on soetada tagasihoidlik ja peidetud või hoopis efektne ruumielement? Huvitava disainiga lamp või lühter võib olla ruumi peamine pilgupüüdja ja meelepärase atmosfääri looja. Kui korteris annavad juba üldvalgust tagasihoidlikud süvisvalgustid, on sinna lihtne iseloomu juurde anda interjööri sobiva laua- või põrandalambiga. Ka köögi vana seinakapi alla on võimalik kinnitada leed-ribad, mis muudavad kogu köögi valguslahendust ja süüa teha on mugavam.

Vaibad

Vaip aitab varjata nii kulunud põrandat kui summutada helisid. Sõltuvalt ülejäänud interjöörist, võivad vaibad olla ühevärvilised või tagasihoidliku mustriga, aga ka isikupärase sõnumiga ja interjööri defineerivad elemendid. Isegi kui põrandal on juba madala karvaga vaipkate, võib ka sinna peale laotada vaiba, mis vastaks rohkem enda maitsele.

Magamispaik ja elutuba koos. Foto: Priit Grepp

Kardinad

Aknakattega saab mõjutada interjööri mitmel viisil, nii praktiliselt kui ka dekoratiivselt. Kardinad võivad toimida sirmidena, mis varjavad korteris toimuvat välismaailma eest, aga pimendav kardin võib kaitsta ka valguse eest. Kas valida ühevärvilised ja tagasihoidliku disainiga kardinad või julgete mustritega dekoratiivsed aknakatted, sõltub juba ülejäänud interjöörist – elavas ja kirjus ruumis võiks eelistada esimest ja neutraalses üheplaanilises teist.
Kardinad ei pea olema ainult akna ees, vaid neid saab kasutada ka näiteks suure ruumi jagamiseks, dekoratiivselt seinte katmiseks, garderoobi peitmiseks või lihtsalt voodipeatsis efektina.

Padjad

Interjööriga sobivaid patju lisades saab ruumile soodsalt värvi, iseloomu või hubasust juurde anda. Patju võib seada diivanile või voodile, aga suured padjad sobivad ka põrandal istumiseks.

Pleedid ja katted

Kui korteris on juba olemas pehme mööbel, kuid kulunud või sobimatus toonis, saab selle katta uue kangaga. Võib soetada valmis diivanikatte, millega mööbli välimust kardinaalselt muuta, või katta pehme mööbel lihtsalt toreda päevateki, pleedi või kangaga. Olemasolevale diivanile saab lasta professionaalil õmmelda ka uued sobilikust kangast katted. Seda võib ka ise teha, aga tuleb arvestada, et tegu on töömahuka projektiga, eriti kui varasem kogemus puudub. Kui tegu on standardmööbliga, saab korteri loovutamisel oma katted kaasa võtta. Isegi kui mööbel on korralik ja uusi katteid vaja pole, lisab korterile omapära kontrasttoonides pleed diivaninurgal.

Nipsasjad

Sageli peetakse nipsasju tarbetuteks tolmukogujateks, kuid hästi valitud ja sobitatud esemed on heas ruumikujunduses pea hädavajalikud. Kummuti peale ja raamaturiiulile võib sättida dekoratiivesemeid, fotosid, pilte, keraamikat. Kui seinale ei ole lubatud midagi riputada, saab maale ja graafikat asetada kummutile või riiulile. Harmoonilise ruumikujunduse loomisel peaks arvesse võtma vormi ja värvi harmooniat ning proportsioone.
Esemete eesmärk võib olla puhtalt dekoratiivne, aga ka isetehtud keraamika või muud mälestusasjakesed annavad ruumile kohe tuttava koduse ilme. Ka varasemast kodust kaasa võetud taiesed loovad tuttavat turvatunnet.

Toon toonis tassid on kasutusel toataimede ilupottidena.

Taimed

Lisaks sellele, et loodusmotiivid ja elavad taimed on moes, loovad need ka hubasust. Vastavalt maitsele võib valida dekoratiivse toapuu, õitsvad potililled või köögiakent elavdavad maitsetaimed.

Vaagnad ja kandikud muudavad vannitoa huvitavamaks. Foto: Priit Grepp

Üürikorteri miinimum-programm

Kuna vannitoaremont on suur ja kallis töö ka siis, kui omanik sellega nõustub, tuleks leida korter, kus pesuruum on piisavalt korras ega vaja kapitaalremonti. Vannituppa võiks soetada uue vaiba, vannikardina, seebidosaatori ja rätikud.
Kööki võiks leida uued rätikud ja aknakatte, ka mõni efektne kauss ja tassid annavad värvi ja omapära. Kulunud või plekilisele põrandale saab maha panna vaiba, mis kohe ruumi värskendab. Seinale võib riputada menüütahvli või atraktiivse plakati.
Elutuba ja magamistuba vajavad üht efektseina, mõnda värvilaiku tekstiilide näol. Lisaks paari huvitava disainiga elementi, näiteks mööblieset, vaipa või valgustit. Samuti on hea, kui ruumis on maal, graafiline leht või kunstipärane foto.