Kerged kangad loovad eraldatuse emotsiooni ja õhulist luksust.Foto: Living4media
Sisustus
4. juuni 2021, 12:34

Läbimõeldud sisustusega magamistuba tagab hea ööune (1)

Kvaliteetne ööuni peegeldub kõiges – meie igapäevases võimekuses, rahulikus meeles, suhetes lähedastega ja heas tervises.
Eritellimusel peats, ruumi on nii meeleolu loojatele kui ka praktilistele asjadele. Foto: Living4media

Seega on elementaarne, et magamistuba oleks iga inimese või paari isiklik varjupaik, mis on võõraste pilkude eest kaitstud. Selles, et magamine laeks, mitte ei tühjendaks patareisid, on magamistoal täita tähtis roll.

Esmalt paika voodi

Magamistoa kõige olulisem mööbliese on voodi, millele tuleb leida õige ja otstarbekas asukoht. Alles siis, kui voodi on omal kohal, saab tuppa paigutada teised esemed.
Kui lähtuda keskmise suurusega magamistoast ja kaheinimesevoodist, siis liikumis- ja manööverdamisruumi tihti ei jäägi. Väike ruum seab piiranguid. Kui lükata voodi nurka, võidab pinda juurde, ent ühele kahest muutub voodisseronimine ebamugavaks ning ka linu on keeruline vahetada. Seetõttu on voodi tsentraalne paigutus parem – mõlemad partnerid saavad vabalt liikuda ning kahele poole voodit saab paigutada öökapi. Viimase funktsiooni ei pea täitma ilmtingimata klassikaline sahtlitega kapp, võib kasutada ka taburette või voodi külge kinnitatud riiulit, samuti võib jätta seina sisse orva.

Voodi suurus ja kuju peaksid olema proportsioonis ruumi mõõtudega ning jätma peaks piisavalt käiguruumi. Väga väiksesse tuppa pole tarvis soetada 180 cm laiust voodit, mis ulatub seinast seina. Samuti on tähtis jälgida, et voodi ei takistaks kapiuste või kummutisahtlite avamist.
Enamasti pööratakse voodi välimusele suurt tähelepanu, aga see on ainult pool ülesandest. Voodis peab olema ka kvaliteetne madrats, mis on investeering tervisesse ja tagab kvaliteetse ööune.

Asjad peitu

Ülemöbleeritud magamistoast jääb rahutu mulje ning seal on raske lõõgastuda. Garderoob ja panipaigad võiksid seal olla võimalikult ruumisäästlikud. Kõrges magamistoas võiks ära kasutada seinapinda, näiteks paigutada lae alla riiulid.
Võimalusel anna mööbliesemetele mitu otstarvet. Voodi alla saab ehitada ratastel liikuvad suured sahtlid või paigutada sinna madalad plastkaanega kastid hooajaväliste riiete, tagavaratekkide-patjade ja muude esemete hoiuks.
Magamistoa kapid võiksid olla sisseehitatud ning ulatuda laeni, et ruumi maksimaalselt ära kasutada. Ülemistele riiulitele võib samuti paigutada asju, mida iga päev tarvis pole.

Värvid ja valgus

Une seisukohalt on tähtis, et magamistoas oleks harmooniline värvigamma ja mahe seinatoon. Kui soovitakse värve juurde, saab seda teha tekstiilidega – päevateki, voodipesu, dekoratiivpatjadega –, aga üldmulje peaks jääma rahulik. Sobivad tuhmid hallisegused toonid, beež ja sinine, mis loovad rahuliku atmosfääri, kus on kerge uinuda. Mõistagi võiks lähtuda isiklikest värvieelistustest, aga liigset intensiivsust magamistuppa soovitada ei saa.
Kui värvide vähesus jätab ruumi igavaks, võib panna rõhku faktuuridele ja graafikale, mis tekivad eri materjalide kokku­sobitamisel.
Kas valida seinale värv või tapeet, on maitseküsimus. Neid kahte võib ka kombineerida ning kasutada ühes seinas efektset tapeeti voodipeatsi rõhutamiseks. Mõned paanid tapeeti teevad toa hubasemaks. Tapeedi värvitoone võiks omakorda korrata aksessuaaride – päevateki, patjade, kardinate – koloriidis.

Kerged kangad loovad eraldatuse emotsiooni ja õhulist luksust. Foto: Living4media

Looduslikest materjalidest on tagasi tulnud kork. Seda ei panda enam üksnes põrandale, vaid ka seina. Kork on stiilne materjal, mis toob interjööri soojust ja kaunist tekstuuri, samuti on see hea müraneelaja ning magamistoas on vaikus ju oluline.
Hubase magamistoa loomisel pelgalt üldvalgusest ei piisa. Õdusust loovad öökapi-, seina- ja põrandavalgustid – pigem võib puududa laelamp. Kui voodis loetakse raamatut, võiks seinale planeerida lugemislambi. Lisaks on oluline, et valgust saaks kustutada otse voodist, ilma et peaks püsti tõusma. Meeleolu võib luua ka reguleeritavate valgustitega, kusjuures valgusallikad saab peita karniiside taha, väikestesse niššidesse ning klaasustega kappi.

Põnevad detailid ja pehmed tekstiilid

Aksessuaaride valik sõltub ruumi stiilist – kas see on romantiline, skandinaavialik või minimalistlik. Modernse ja vana kokku­sobitamist katsetatakse kõikide stiilide puhul. Kindlasti ei tohi sellisel moel valitud detailid olla juhuslikud. Kui otsid vana mööblieset, siis vali hoolikalt, et see sobituks tervikusse, kuid samas muudaks ruumi omanäoliseks.
Hubasust ja vürtsi toovad magamistuppa tekstiilid, eriti suured ja väikesed padjad. Hetkel on kõige trendikam materjal soe ja pehme samet, mis toob igasse ruumi külluslikku ja luksuslikku aurat. Kui samet on sobivas värvitoonis ja mõõdukas doosis, loob see väärika atmosfääri. Liiale minna siiski ei tasu – kui kasutad näiteks tumedat tooni raskeid sametkardinaid, siis hoia ülejäänud tuba kerge ja õhuline. Kui kardinad on heledad ja kerged, võid tuua mängu suured sametised padjad.
Magamistuppa sobib ka rohelus, kuid uuri kindlasti enne internetist järele, kas valitud taim magamistuppa passib. Paljud taimed on uneröövlid, aga näiteks lavendlil on uinutav ja ärevust vähendav toime. KK

Üksteisesse hajuvad sinised toonid loovad otsaseina justkui taeva- või järvevaate.
Mõnusalt kortsuline päevatekk toob lihtsasse magamistuppa lohakat elegantsi.
Põnev lahendust – jaapanlik garderoob.
Mahedad toonid loovad kerge ilme.
Musta kasutatakse peatsiseinas harva, see toob ruumi justkui vihjeid talutarest.
Väga lihtne lahendus: must ja valge ning geomeetrilised mustrid.