Iseloomukas tapeet on ühes seinas.
Sisustus
21. jaanuar 2021, 10:02

Näpud sügelevad remonti tegema: kodu kohendamiseks pole suurt eelarvet vajagi!

"Kodu on ju korras ja puhas, aga midagi oleks justkui valesti…". Kodu uuendamise kihk tabab paljusid koduomanikke. Peljata pole siin aga midagi, sest ka väikese eelarvega saab palju ära teha.

Tihti arvatakse, et remont on kallis ja aeganõudev, mistõttu lükatakse seda aina edasi. Kui kapitaalremont ongi kulukas, siis kodu hõlpsalt uueks ja põnevaks kohendada saab ka väikese eelarve ja oma kätega. Mõnikord piisab lihtsatest asjadest, et muuta oma elu nauditavaks.

Värvid tööle!

Kõige kiirema ja märgatavama efekti annab seinte ülevärvimine, eriti kui kannad mõnele pinnale sootuks uue tooni. Värvi ei tohi valida pelgalt enda maitsest, vaid ka ruumi iseloomust lähtuvalt. Heledate jahedate toonidega saad ruumi avardada ja väikest tuba visuaalselt kasvatada. Selleks sobib näiteks helesinine või helehall. Samas hele soe toon, näiteks kollane, aitab asendada vähest päikesevalgust.
Kasuta ainult sellist värvipaletti, mis teeb sind õnnelikuks, ning toone, mis toovad naeratuse näole!
Kuna enamik linnakodusid on pigem väikesed kui ruumikad, siis tasub vältida seinte ülevärvimist tumedate ja intensiivsete toonidega, küll võib lemmikvärve sisse tuua detailidena. Vali kirgas vaip, erksad padja­katted, kardinad või kasuta ühes seinas efektvärvi. Omanäolise tulemuse saad šabloonidega, mis aitavad lakoonilise värvitud seina elavaks ja isikupäraseks muuta. Selle tööga saab meist igaüks hakkama ning šabloone on võimalik tellida endale meeldiva motiiviga ja sobivas suuruses.

Tükike tapeeti

Kasuta julgelt tapeeti ja värvi kõrvuti – nii saad kõige efektsema tulemuse väikese kuluga. Paljude inimeste jaoks ei asenda värv kunagi mustri, tekstuuri ja materjali hubasust, aga see ei tähenda, et igasse seina peaks panema kalli tapeedi. Piisab ühest seinast ruumis, mõnikord vaid ühest või paarist paanistki.
Tapeeti valides arvesta, et väike ja õrn tapeedimuster muudab ruumi optiliselt suuremaks. Seevastu kõik suuremustrilised, aga ka tumedad tapeedid pisendavad seda. Kui sul on soov tuba visuaalselt kõrgendada, vali püsttriibuga tapeet ning paigalda vahetult lae alla poort. Kui tahad rõhutada heledat mööblit, siis kasuta ühes seinas tumedat tapeeti, aga sama reegel kehtib ka vastupidi.

ReDesign

Taaskasutus ja ümberdisainimine on üha popimad ning vana mööbli uuesti kasutuselevõtt on moe-, mitte häbiasi. Vanu asju võid leida vanatädi pööningult, uuskasutuspoodidest ja internetist, kusjuures neid ei pea kasutusse võtma sugugi selleks otstarbeks, milleks nad algselt mõeldud olid. Näiteks päevinäinud redelist saab ilma
suurema vaevata unikaalse raamaturiiuli. Suuna sellele veel väike valgusvihk, mis loob hämaras toas õdusust, ning oledki leidnud praktilise boheemliku interjöörielemendi. Vaata ka olemasolevat mööblit selle pilguga, kas midagi saaks ümber disainida. Äkki vajavad köögikapid tõepoolest väljavahetamist, aga võibolla piisab ka nende ülevärvimisest, käepidemete või nuppude asendamisest efektsetega? Kasutatud mööbli poodidest võid leida ka põnevaid aksessuaare, näiteks lampe ja pildiraame. Ära lase ennast piirata inetust pildist ilusa pildiraami sees – põhimõtteliselt võid kasutada suures ilusas raamis kasvõi põnevat värvilist kangast või tapeeti.

Valguse meeleolu

Valgus ja valgustus mõjutavad nii meie meeleolu kui ka värve ja materjale, mida oleme kujunduses kasutanud. Väikeses ruumis võiks rasketest ja lopsakatest akna­katetest sootuks loobuda. Ära piirdu ühe laelambiga, vaid kombineeri valgusteid. Loo õdusust põranda- ja laualambiga ning võimalusel kasuta peegleid, et lasta neil valgusega mängida. Lisaks hubasusele tagavad eri valgusallikad ruumis sobiva meeleolu, sest üks loob kodusust, teine tagab efektse mulje, kolmas on abiks näpu­töö tegemisel või lugemisel.

Valgustite arv ja olemus sõltuvad toa suurusest, ootustest, maitse-eelistustest, aga üldiselt ei soovitata piirduda ühe valgus­allikaga. Küll ei tohiks üle pingutada dekoratiivsete lampidega – neid võikski olla ruumis üks või kaks, ülejäänud peaksid jääma peidetuks või olema tagasihoidlikud. Samuti pole vaja jääda stampidesse kinni lambitüüpide osas: elutoas ja magamistoas ei pea olema ilmtingimata laevalgusti, samamoodi võib anda põhivalguse seina- või põrandalamp, süvistatud valgusti või peidetud valgusriba. Mida rohkem on ruumis eri tüüpi valgusteid, seda enam on võimalusi: saab luua üld-, suunavat või hämarat valgust, vastavalt meeleolule ja vajadusele.

Roheline energia

Rohelus on moes ja toob linnakoju elavat energiat. Lilled puhastavad õhku ja pakuvad silmailu. Toataimede positiivset mõju uurides on välja toodud sedagi, et kodune talveaed neutraliseerib õhus lenduvaid mürgiseid ühendeid. Taimede valikul arvesta elustiiliga. Kui sa igapäevaselt lilli kasta ei jõua, siis soeta sellised, mis vajavad vähemat hoolt. Näiteks kaunivärviline orhidee rõõmustab silma pea aasta ringi ega armastagi ohtrat kastmist ja pidevat tegelemist. 

 
Tekstiilidega saab kodule kiiresti värsket ilmet anda. Siin on lähtutud vaiba toonidest. Hea on, kui padjakatteid saab mugavalt vahetada.
 
Õdus kirju kaltsuvaip elavdab mustvalget sisustust.
 
 
 
 
Voodi kõrval olev lauake võib olla laotud raamatutest, mil kaaned ümbert võetud.
 
Une eel saab laest paberlinde lugeda.
 
Julgelt kelmika sõnumiga sein magamistoas.
 
Iseloomukas tapeet on ühes seinas.
 
 
Ripptoolita oleks see teismelise tuba palju igavam.
 
Tagasihoidliku sisustuse taustal paistab huvitavalt madalale langev valgusti hästi välja.