Foto: Pixabay
Tehnika
4. jaanuar 2019, 18:17

IPhone’ide remontimine kukutab Apple’i aktsiat

Oktoobris oma laineharjale jõudnud Apple’i aktsia on kolme kuuga märkimisväärselt langenud. Firma ise tunnistab, et inimesed ostavad senisest vähem uusi iPhone’e ning eelistavad hoopiski vanu remontida. Aga see pole ainus põhjus, miks hammustatud õuna firma aktsia kukub.

Techcrunch kirjutab, et sel nädalal langes Apple’i aktsia ühe päevaga 9% ja oktoobrist alates on osakute väärtus langenud 38%. 3. oktoobril maksis Apple’i aktsia 232,07 dollarit, kuid kolme kuuga on osaku väärtus kukkunud 87 dollari võrra.

D.A. Davidsoni vanemanalüütik Tom Forte nentis, et kuigi langus polnud täiesti ootamatu, oli see Apple’i tavapäraselt tugevat positsiooni arvestades siiski üllatav. „Teadsime, et iPhone’ide müük oli nõrk, aga mitte seda kui nõrk,“ sõnas ta.

Forte hinnangul on languse peamisi põhjuseid Hiinaga seonduv – just seal on Apple müünud 20% oma toodetest. USA-Hiina kaubandussõja tagajärjel on Hiina majandus langenud ja võimalik, et hiinlased on hakanud patriotismist kodumaiseid telefone eelistama.

Motherboard kirjutab, et Apple’i tegevjuht Tim Cook saatis äsja investoritele kirja, milles tunnistas, et uusi iPhone’e pole müüdud nii palju kui loodeti. Cook nentis, et inimesed ostavad vähem uusi iPhone’e, kuna eelistavad hoopiski vanu remontida: akuvahetus on muutunud odavamaks ja paljud kasutavad seda ära. Aga Apple’i esindaja süüdistas languses muuhulgas ka USA dollari tugevusega seotud hinnatõusu ja „makromajanduslikke väljakutseid“ mõnedel turgudel.

Mis puudutab telefonide remontimist, siis on firma ise nii otse kui varjatult selle vastu sõdinud. Apple on teinud lobitööd inimeste õiguse vastu telefoni parandada, ei taha müüa varuosi, on Norras ühe sõltumatu remondimehe kohtusse kaevanud ning lasknud Amazonist müügilt korjata paranduskomplektid. Ning ettevõte jäi vahele sellega, et hakkas vana akuga telefone teadlikult aeglasemaks muutma – ikka selleks, et inimesed ostaksid uue iPhone’i.