Plastikkõrre asemel kasuta taaskasutatavaid või lihtsalt looduses lagunevaid alternatiive.Foto: Lucas Vicente, Unsplash
Uudised
3. jaanuar 2019, 08:39

JOOGIKÕRREPÄEV: asenda plastikkõrs nende loodussõbralikemate alternatiividega

Väidetavalt kasutatakse Euroopas aastas 36 miljonit plastikkõrt, millest enamuse kasutusaeg piirdub vaid mõne minutiga ning mis peale kasutamist satuvad prügina loodusesse. Õnneks on paljud firmad, k.a. Eestis, tulnud välja alternatiivmaterjalidest valmistatud kõrtega. Järgmisel korral tervislikke smuutisid või värskendavaid karastusjooke limpsides asenda plastkõrs korduvkasutatavaga!

1. Pilliroost kõrred
Saaremaal on juba mitmed väikefirmad alustanud pilliroost kõrte tootmisega. #pillirookõrs ning Strawerry tahavad mõlemad pöörata tähelepanu plastiku vähendamisele. Tehes esimesed maailmaparandavad sammud looduslike kõrte tootmisega austavad nad ka kodumaist ja kättesaadavat toorainet.Strawerry pakub 100% looduslikke kõrsi, mis on valmistatud Saaremaa rannikutel kasvavast harilikust pilliroost kemikaalivabalt ja vettsäästvalt. Pilliroog on tugev, vettpidav ja taastuv materjal alternatiiviks plastikule.#pillirookõrs käsitsi valmistatud kõrsi saab kasutada korduvalt, kui lasta neil kasutuskordade vahel piisavalt kuivada. Lisaks on need ka kergesti puhastatavad. Kui pilliroost kõrred on aga oma eluea ära elanud, siis kõdunevad need looduses täielikult.

2. Klaasist kõrred
Rohepakendi e-poest
leiab õlekõrtest taaskasutatavate kohvitopside, kasepuidust kahvlite ning söödavate lusikate kõrval ka klaasist kõrsi. Rohelisest ja oranžist klaasist sihvakad kõrred mahuvad igasse kotti ning ei taha nii kunagi maha ununeda!

3. Paberist kõrred
Kui välismaal toodetud paberist kõrsi leidub juba siin-seal, siis Rohepakendi e-poest on võimalik tellida ka Eestis toodetud sojavahaga kaetud paberist kõrsi. Paberist kõrred on loodussõbralikumad joogivahendid ka suurematel pidustustel, olles sedasi ka kaunistuselemendid. Eriti põnev, kui saad kõrtele lasta trükkida veel oma logo või teksti!

4. Roostevabast terasest kõrred
Väikeses, hobiprojektist alguse saanud, e-poes Veepudel.ee on valikus mitmeid toidu- ja jooginõusid. Toodete hulgast leiab ka Suurbritannias õiglase kaubanduse põhimõtteid järgides toodetud Bunkoza Eco Straws kõvera või sirge otsaga roostevabast terasest kõrrekomplektid. Purunemiskindlaid kõrsi on lihtne komplektis kaasasoleva puhastusharjaga pesta, kuid samas kannatavad need ka nõudepesumasinas pesemist. Külmade jookide jaoks võib hoida kõrsi sügavkülmas.

5. Bambusest kõrred
Võrreldes roostevabast terasest kõrtega on bambusest kõrred pisut pehmemad ja suuremad. Nagu Saaremaa pillirookõrred, on ka bambusest kõrred taaskasutatavad, kui neid vastavalt hooldada ja kasutuskordade vahel kuivada lasta. Kuna kõrred on valmistatud kiiresti taastuvast bambusest, siis sõltub nende saadavus parasjagu loodusest ja materjali kasvamise kiirusest.