Ühendriikidele kuuluvad sõidukid Süürias.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
30. detsember 2018, 00:09

USA komandörid soovivad oma relvad kurdidele jätta (20)

Seoses USA otsusega viia oma väed Süüriast välja, on Ühendriikide komandörid teinud ettepaneku jätta nendega õlg õla kõrval võidelnud kurdidele oma lahinguvarustus, kirjutab Reuters.

Arutelud Süüriast lahkumise üle on endiselt algfaasis ning kavandit, kuidas täpsemalt see toimuma peaks, pole Pentagonist Valgesse Majja veel saadetud.

Kolm vägede väljaviimisplaaniga seotud komandöri kinnitasid aga Reutersile, et soovitus jätta lahinguvarustus Süüriasse on kindlasti üks teema, mida tahetakse plaanidesse sisse kirjutada.

Nähtavasti tankitõrjemiinidest, soomustatud sõidukitest ja suurtükkidest koosneva lahinguvarustuse Süüriasse jätmine kinnitaks komandöride sõnul kurdidele, et nad ei ole üksi. "Võitlus pole läbi. Me lihtsalt ei saa hakata relvi tagasi küsima," ütles üks Reutersi allikatest.

Selline samm võib ärritada aga NATO liitlast Türgit, mis näeb Süüria kurdide omakaitseväes YPG-s oma vaenlast. Ühtlasi on Türgi öelnud, et varasemalt YPG kätte usaldatud relvad on jõudnud separatistideni, mistõttu ohustavad need Türgi turvalisust. USA lahkudes loodab YPG Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägede abile.

Pentagoni sõnul on relvadega seonduvat veel liiga vara kommenteerida. Valgest Majast Reutersile vastust ei tulnud.