Boheemlaslikult kirjumirju peolaud teeb meele rõõmsaks.Foto: Laura Verte
Tee ise
20. detsember 2020, 11:17

Jõulud on peagi käes! 9 nutikat nippi, kuidas luua värviküllane peolaud

Tavaliselt minnakse jõululaua kujundamisel teatud tuttavaid radu pidi. Vabameelse, üdini rõõmsa ja värviküllase boheemlasliku peolaua kujundamine ootab aga julgeid pealehakkajaid, kelle rõõmuks jääb nautida fantaasiameelte vallalaskmist!

Lauake kata end…

...jõulumunadega! Boheemlaslik stiil ihkab vabameelsust ning lõbusat mässu. Siinkohal too kuldsed, purpurpunased, kärtsroosad, türkiissinised ja rohelised jõulumunad kuuselt ning paiguta need jooksma piki lauda. Nii saad lihtsate ja käepäraste vahenditega ilmeka ja lõbusa peolaua! Et lauakaunistus peomeeleolus või kassi käpa all laualt maha ei veereks, kinnita ehted omavahel traadiga.

Boheemlaslikult kirjumirju peolaud teeb meele rõõmsaks. Foto: Laura Verte

Värviline küünlasära

Kui kardad, et suure õhinaga tehtud pidulaud mattub erinevate värvitoonide alla kui juudi jõulupuu, siis keskendu teatud värvigammale. Antiikse muljega kuldne on alati kindel toon, mille ümber teised värvid paigutada. Jõuluvana-mantli-punase asemel too mängu hoopis bordoopunane. Kui laud on kaetud erivärviliste jõulumunadega, siis hoia küünaldega ühtset tooni. Küünlajalgadeks sobivad aga kõik vana hõnguga, erinevad ja üksikud kuldsed jalad ning laternad.

Erinevus rikastab

Boheemlaslikule peolauale sobivad täpselt just need imeilusad üksikud nõud, mis on vanaemade pärandist saadud, purunenud serviisidest alles hoitud või vanakraaamipoodidest leitud. Siinkohal ei tasu erinevuse pärast muretseda, vaid pigem rõõmustada selle rikastatuse üle!

Vintage-vimkaga kohakaardid

Kui soovid oma peole vürtsi lisada ning külaliste kohad kohakaartidega määrata, siis nimede väljakirjutamise asemel aseta iga koha ette külalist meenutav vana postkaart või maalikunsti repropilt. Koha leidmisest saad luua õhtusöögi alguses omaette toreda mängu! Kaartide teisele küljele võid kirjutada külalistele toredaid mõtteid ja soove jõuluajaks või uueks aastaks.

Kohakaart võib olla ka postkaart, kuhu kirjutatud tore sõnum. Foto: Laura Verte

Näe asju teise pilguga...

...sest selle peostiili puhul ei ole bambus- või tikkimisrõngas vaid kotisangaks või tikkimiseks mõeldud ja tähekujulised jõuluehteid vaid kuusele loodud – neid teise nurgalt vaadates võid märgata, et need sobivad imehästi ka lõbusale peolauale näitamaks külaliste söögikohta või toetamaks joogiklaasi.

Tiliseb-tiliseb koogiaeg!

Et keegi ei magaks õhtu magusaimat hetke maha, valmista tordikaunistus väikestest kellukestest. Nii kuulevad pidulised juba kaugelt, kui jõulukook nendeni hakkab jõudma. Selleks vajad vaid bambusest pikki grillvardaid, ilusat traati ning kellukesi.

Ruumisäästlikult saab jõulupuu asemel tuua tuppa hoopis kuuseoksad, millele riputada enda tehtud ehted. Foto: Laura Verte

Pärlipüüdjad jõulukuusel

Kui kõik traditsioonilised kuuseehted said lauale kaunistusteks laotud, valmista uued ehted peo värvigammaga haakuvatest pärlitest. Jõulueelse meisterdamise teraapia sobib täpselt mõne hea jõulufilmi või kaminatule nautimise saateks.

Vaja läheb:

  • traadist, nt kuuse-, ingli- või südamekujulist, raami
  • pärlite ning traadi komplekti
  • kääre

Meisterda pärlitest ehted nii:

1. Et pärleid oleks lihtsam raamile kerida, lõika traadist mõneteistkümne sentimeetri pikkune jupp. Kinnita selle algus väikese sõlmega. Aja sellele meeldivuse järjekorras komplektis olnud pärlid. Võid kindluse mõttes ka selle traadi otsa väikese sõlmega kinnitada.

2. Keri pärlitega kaetud traadijupp karkassile. Võid seda, vastavalt soovile, teha tihedamalt või hõredamalt.

3. Korda eelmisi samme, kuni terve raam on pärlitega kaetud.

Hea nipp!

Pärlitest ehted võid riputada ja sättida ka mujale – näiteks akende ette, jõulupakkide külge või joogiklaaside külge – sealjuures tehes need eri värvi pärlitest!

Teistmoodi jõuluvalgus

Boheemlasliku-, isegi n-ö vanaema stiili juures kujutame ette kümneid vanaaegseid mustriliste või sametiste kangaste ja narmastega lambikesi. Sellest inspiratsiooni ammutades saad põnevad rippdekoratsioonid, kui võtad aluseks tühjad erikujulised lambivarjud ning lisad neile põnevaid narmaste ning pärlitega kaetud paelu. Valgustiomaduste lisamiseks riputa neile ka jõulutulesid.

Ka vanast lambikuplist saab teha jõuludekoratsiooni. Foto: Laura Verte

Alternatiivsed toiduanumad

Sellest, kui paar klaaskaussi või vaagnat tundub lookas laualt puudu olevat, ei tasu sugugi heituda. Vahva metalliku läikega kausi saad lauale ka just sellest paberist poekotist, millega turult kartuleid-kapsaid sai toodud! Sellesse saad asetada nii nõusid, puuvilju, pisemaid kingitusi või hoopis väikese kuusekese lauale.

Vaja läheb:

  • paberkotti
  • spreid
  • alusmatti või ajalehti

Meisterda paberist anum nii:

1. Aseta õues või hästi ventileeritud ruumis ajalehed või alusmatt laiali nii, et saaksid vabalt pihustatavaid värve kasutada. Keera paberkott tagurpidi, et sellele trükitud logo või pilt jääks koti sisse. Soovi korral võid koti sangad ära lõigata.

2. Värvi paberkott vastavalt värvipurgil olevatele juhistele ning lase kuivada. Keera kotisuu soovi järgi parajale kõrgusele.

Kasuta ära ka paberkotid - neist saad toreda korvi, kuhu asju sättida. Foto: Laura Verte