Anna Levandi peab väga lugu Eesti jõulutraditsioonidest. Foto: Laura Strandberg
Uudised
20. detsember 2018, 12:34

Anna Levandi: Allar on tõeline gurmeekokk! (3)

Detsembri Nipiraamatus räägib Anna Levandi oma pere jõulutraditsioonidest. Kui argiroad valmistab peres Anna, siis kokandusšedöövrid valmivad abikaasa käe all.

«Tema ei tee tavalist toitu, vaid valmistab alati midagi ilusat ja omapärast. Allar armastab teha kastmeid, iga kord on need erinevad ja valmivad eksperimenteerides, » kiidab naine abikaasat. Samuti on Allar peres see, kes kalatoite teeb. Anna on selles valdkonnas jätnudki ohjad mehe kätte, sest tema nii hästi kala teha ei oska. Pere Nõmme kodu aias on ka suitsuahi, kus Allar suitsutab nii kala kui ka liha. Ka külalisi võõrustades on kokarollis tavaliselt mees ja Anna jätab ennast hea meelega tagaplaanile. «Juhul, kui pere soovib frikadellisuppi või borši, siis seda teen mina. Tavaliselt kokkan ka suurema koguse, sest suppi pole mõtet natuke keeta,» kirjeldab naine oma köögiampluaad.

Jõulutraditsioonid
Levandite peres on kindlad jõulutraditsioonid. Jõululaupäeval kogunetakse Allari vanemate juurde. Koos Allari vendade peredega istub laua ümber peaaegu 20 inimest. Külalisi võõrustav Allari ema jagab varem perede vahel ära, kes mida toob. «Jõululaud on meil toitudest lookas. Enamasti on seal traditsioonilised road: sealiha, ahjukartulid, verivorstid, pohlamoos ja kõrvitsasalat. Mulle meeldib kapsa- ja seenepirukaid küpsetada,“ räägib Anna.