Foto: Shutterstock
Sisuturundus
19. detsember 2018, 09:35

Jõulukingitused igas vanuseklassis mudilastele

Pühad lähenevad, kuid jõulukingitused ostmata? Nukud või lauamängud – lihtsalt veendu, et kink oleks lapsele eakohane. 1a.ee poes on lelud jagatud vanuseklassidesse, et valimine oleks lihtsam!

Nii nagu teismelisele ei ole mõistlik mänguautot kinkida, pole ka beebil näiteks lauamänguga midagi peale hakata. Põhiline valem hea jõulukingi ostmisel on eakohasus ja õnneks ei ole siin midagi keerulist, kuna enamus tänapäeva mänguasjad on varustatud vanuseliste soovitustega.

Sedamoodi on ka 1a.ee nutipoes – lihtsalt vali vastav vanusekategooria ning leia sealt meelepärane lelu kiirelt ja mugavalt. Mis valikus täpsemalt on? Sellest kohe lähemalt!

Foto: Shutterstock

Kuni 2-aastastele lastele

Päris pisikeste lastega on üsna lihtne. Kuna neil ei ole veel kujunenud konkreetseid eelistusi, siis huvitab neid põhimõtteliselt iga uus mänguasi. Et kingitus läheks aga asja ette, siis on soovituslik keskenduda näiteks arendavale aspektile ja valida lelu, mis lapse arengut toetaks. Valikuid on rohkem kui küll!

LEGO Duplo komplektid

Armastatud LEGO komplektidest sobivad alla 2-aastastele Duplo seeriad, kuna need on suurte ja käepäraste klotsidega. See on väga oluline, kuna teatavasti armastavad pisikesed lapsed kõike kättejuhtuvat suhu pista ning suuremad klotsid on seetõttu ohutumad. Lisaks on suuri klotse lihtsam käes hoida ja üksteise otsa laduda – väikese lapse motoorika vajab arendamist.

Vannimänguasjad

Vees sulistamist armastavad nii suured kui väikesed, kas pole? Eriti naudivad seda aga need kõige pisemad, kelle vanniprotseduure on võimalik lõbusamaks muuta erinevate vannimänguasjade abil. Klassikalised kummipardid, plastikust laevukesed või hoopis huvitav vetthülgav vanniraamat – kõik need toredad mänguasjad pakuvad lusti nii, et laps unustab ebameeldiva peapesu sootuks!

Puidust pusled

Pusled on LEGO kõrval teised armastatud mänguasjad, mis pakuvad põnevat ajaviidet ka kõige pisematele. Kuni 2-aastastele nuputajatele suunatud pusled on tehtud puidust ja seda jällegi samal põhjusel, et väikesed lapsed armastavad asju suhu pista – puit on aga vastupidav nii närimisele kui niiskusele. Kindlasti on ka pusled arendavad mänguasjad, nende kokku panemine toetab ruumilist mõtlemist ja kahtlemata motoorika arengut.

Põrsas Peppa, Autod, Miki Hiir – kõik armastatud multifilmikangelased on jõudnud ka puslekarpidesse!

2–4 aastastele mudilastele

See vanuseklass on juba veidi iseteadlikum ning kindlasti mõjutatav erinevate televisioonis reklaamitavate superkangelaste poolt. See teeb aga asja jällegi lihtsam – uuri välja, kes on sinu lapse armastatud multifilmitegelane ning pista kingikotti temaatiline lelu!

Joonistamiseks ja meisterdamiseks

Foto: Shutterstock

Lasteaialapsed armastavad meisterdada, kuna see on üks põhitegevusi, millega nad oma lasteaiapäevi sisustavad. Loomingulised tegevused on aga igati kasulikud ning miks mitte toetada seda vastavate mänguasjadega:

- Play-Doh plastiliin;

- Õmbluskomplektid;

- Kineetiline liiv;

- Plastmasskujude valmistamiskomplektid;

- Paberfiguurhoonete komplektid;

- Erinevad disainimiskomplektid jpm.

Arendavad ja interaktiivsed mänguasjad

Lelu, mis liigutab või tekitab põnevaid helisid – see on kindlapeale minek! Siinkohal on esirinnas erinevad muusikalised instrumendid nagu süntesaatorid, ksülofonid, kitarrid ja muud pillid, mille mängimine on iseenesest lõbus, kuid arendab seejuures ka lapse musikaalsust. Lisaks on hea kingitus mõni interaktiivne mänguasi – loomake, mis laulab, tantsib või teeb muid põnevaid trikke. Sellise lemmikuga tegelemine arendab lapse suhtlemisoskust, sõnavara ja miks mitte ka empaatiavõimet.

5–7 aastastele koolieelikutele

Enne kooli minekut on hea kinkida mänguasju, mis harivad ning valmistavad lapse ette tulevasteks õppeprogrammideks. Lugemine, kirjutamine, arvutamine, loomingulised tegevused – kõike seda on võimalik vastavate mänguasjade abil arendada, seejuures lõbusas mängulises võtmes!

Strateegilised lauamängud

Foto: Shutterstock

Ilmselgelt on tänapäeva lapsi peaaegu võimatu nutitelefonist eemale saada, kuid interaktiivsed lauamängud on selleks suutelised. Kuna lapsed armastavad omavahel võistelda, siis on üks võistluslik lauamäng suurepärane kingitus, mis motiveerib lapsi omavahel verbaalselt suhtlema. Lauamänguõhtu kogu perega kõlab ju imeliselt?

- Monopol;

- Jenga;

- Tactic;

- 5 Sekundit;

- Alias;

- UNO;

- Kabe ja male.

Just need on klassikalised lauamängud, mis on jõuluvana kingikotist alati oodatud! Seejuures arendavad need lapse taktikalist mõtlemist, strateegiat, arvutamis- ja lugemisoskust ning palju muud.

Mängufiguurid ja nukud

Koolieelikud on veel kindlasti selles vanuses, et armastavad nukkudega mängida – küll aga mitte tavaliste nukkudega, vaid hoopis erinevate figuuridega lemmikfilmist või –multikast. Kuna superkangelasi on lugematul hulgal, siis on selles kategoorias jõulukingitused nii poistele kui tüdrukutele:

- Monster High;

-  Ämblikmees;

- My Little Pony;

- Transformerid;

- Littlest Pet Shop jpt.

Kas teadsid, et ka nukkudega mängimine võib olla hariv ja arendav tegevus? Absoluutselt, sest erinevatesse rollidesse sisse elamine nõuab samuti loovust!

Rollimängud, mis tutvustavad ameteid

Foto: Shutterstock

Kelleks sinu laps suurena saada soovib? Pole veel kindel? Siis on suurepärane mõte pista kingikotti mõni huvitav rollimäng, mis tutvustab lapsele erinevaid ameteid ning annab aimu, mis just teda tulevikus huvitada võiks. Arstikomplektid, mänguköök, politseiniku või tuletõrjuja varustus – kõik need rollimängud imiteerivad mängulises võtmes konkreetseid ameteid ja võimaldavad lapsel „proovipäeva“ teha.