Liiklus Pekingis. 1,4 miljoni Hiina elektriauto asukoht on pidevalt reaalajas valitsusele teada. Foto: Pixabay
Tehnika
11. detsember 2018, 19:47

SUUR VEND JÄLGIB: Hiina elektriautod on valitsuse spioonid (1)

Mitte ükski strateegilise tähtsusega asi ei jää Pekingi jälgiva masinavärgi tähelepanuta, kirjutab Quartz. Nii pole just suur üllatus, et Hiina valitsus hoiab silma peal ka riigi elektriautodel.

Väljaanne külastas hiljuti Hiinas elektriautode akude tehast ning sai kuulda, et kõik riigi elektriautode tootjad peavad jagama autode kohta kogutavat infot valitsusega.

Selles pole midagi uut, et särtsusõidukid on õhendatud internetiga ja saadavad oma tootjatele teavet. Võib tunduda küll hirmutav, aga kogu maailma autotootjad kasutavad oma sõidukite kohta kogutavat infot nende soorituse parandamiseks, mõnikord isegi nii, et otse üle õhu saadetakse operatsioonisüsteemi uuendusi. Hiina puhul on erinev vaid see, et kokkukuhjuv info saadetakse ka valitsusele.

Hiina rahandusministeeriumi juhitav avalik veebileht toob näiteid selle kohta, milline info jookseb esmalt tootjateni ja siis otse valitsuse jälgimiskeskustesse. Saidi teatel kannab hetkel andmeid üle 1,4 miljonit elektriautot ja teave sisaldab muuhulgas asukohta reaalajas, aku sooritust ja laadimist.