Üks brauser juhib neid, üks leiab üles, üks toob nad kokku pimeduse süles. Foto: Pixabay
Tehnika
5. detsember 2018, 20:07

KEHV LUGU: Google Chrome on valmis kogu internetti alla neelama

2015. aastaks oli Internet Explorer elav surnu, aga Microsoft tuli veebilehitsejate võitlusse tagasi oma uue kiire Edge-brauseriga. Edge pidi esitama väljakutse Google’i võimsale Chrome’ile ja loodetavasti veebilehitsejate lahingu võitma. Aga seda ei juhtunud, kirjutab Popularmechanics.

Reipa soorituse kiuste ei suutnud Edge saavutada märkimisväärset kasutajatehulka ja nüüd teatab Windows Central, et Microsoft kavatseb üldsegi selle piinad lõpetada. See on kõigi jaoks kehv uudis.

Üks brauser juhib neid ...

Chrome pole mitte alati kuningas olnud. Kui 2010. aastal käis parajasti lõputu Teine Brauserite Sõda, siis võitlesid juhipositsiooni pärast Firefox ja Internet Explorer ning Chrome oli alles lapsekingades. Kuid vaid kaheksa aastat hiljem on Chrome mõlemad toonased troonipretendendid võitnud ning omab 60% turuosa. Apple’i Safari ja Mozilla Firefox on kaugel maas ja Edge veelgi kaugemal.

Iseenesest polekski sellest midagi halba – Chrome tõusis turuliidriks normaalse konkurentsi tingimustes. Kõik erinevate brauserimootoritega tootjad tundsid pidevalt survet oma toodet parandada ja tuunida ning meie saime nii üha etemaid veebilehitsejaid.

Kaks kantsi

Aga aastal 2018 on asi veidi teistmoodi. Turul ei valitse mitte ainuüksi Google Chrome, vaid selle mootor Blink sirutab oma haarmeid veelgi kaugemale. Blinki kood on avalik ja igaüks saab seda oma brauseri loomisel kasutada.

Paljude arvates oleks lausa rumal seda mootorit mitte oma kapoti alla tõsta. Nii kasutab Blinki Vivaldi, Amazoni tahvlite Silk ja isegi Android-seadmete MS Edge. Räägitakse, et Microsofti Edge’ile tuleb järglane koodnimega Anaheim.

Aga sisuliselt saab Chrome oma loorberitel puhata ja oma haaret interneti kõri ümber tugevdada. Firefox sõdib küll sitkelt edasi, kuid kindlasti tugevdab ühe konkurendi lahkumine märgatavalt Chrome’i positsiooni.