2015. aastal otsustas Playboy väljaandest aasta varem kõrvaldatud alastipildid tagasi tuua. Foto: AFP/Scanpix
Tehnika
4. detsember 2018, 20:10

Pime mees kaebas Playboy ajakirja kohtusse

Pime njuujorklane Donald Nixon kasutas oma põhiseaduslikku õigust ning kaebas ajakirja Playboy kohtusse – põhjendusega, et ta ei saa väljaannet lugeda.

BroBible kirjutab, et Queenis linnaosas elava pimeda Nixoni kaebuse aluseks kuulsa meesteajakirja vastu on see, et väljaande internetisait ei ühildu tarkvaraga, mis ekraanil olevat arvutiomanikule ette loeb. Nii esitaski Nixon eelmisel nädalal kohtusse hagi, milles teatas, et Playboy veebisait rikub puuetega inimeste õigusi – täpsemalt Americans with Disabilities Act’i.

Hagis märgitakse, et veebisaidi artiklitel puudub „tekstiline vaste kõigile mittetekstilistele elementidele“.

„Ligipääsmatuse tõttu kostja veebisaidile ei saa pimedad ja nägemishäiretega kliendid, nagu hageja, kes vajavad ekraanilugejaid, täielikult ja võrdselt nautida omadusi, tooteid ja teenuseid, mida kostja avalikkusele oma veebisaidil pakub,“ kirjutatakse kaebuses.

Nixon on pimedaid diskrimineerivate ettevõtete kohtussekaebamisel juba vana kala: ta on erinevate firmade vastu kohtuhagisid esitanud juba 47.

Siinkohal peab märkima, et 1970ndatest aastatest alates avaldas Kongressi raamatukogu pimedate Braille’i kirjas erinevaid väljaandeid, sealhulgas Playboy’d. 1985. aastal aga otsustati Playboy Braille’i versioonis trükkimine lõpetada – ilmselt eeskätt seetõttu, et vabariiklased olid ammu virisenud selle üle, miks kasutatakse maksumaksja raha pornograafilise materjali avaldamiseks.

Pimedad said selle peale kurjaks ja kaebasid USA valitsuse kohtusse. Kohus tühistaski vastava trükikeelu konstitutsiooniparanduse sõnavabaduse paragrahvi alusel. Pimekirjas Playboy antigi umbkaudu 500 meesteajakirja huvilisele tagasi. Võimalik, et see ilmub sellisel kujul siiamaani.