Stiilne pidulaud.Foto: Laura Verte
Tee ise
18. detsember 2020, 13:22

Muuda kodu tõeliseks jõulumaaks! 6 karget skandinaaviapärast ideed

Skandinaavia stiilis sisekujundust iseloomustavad puhtus, lihtsus ja karged toonid. Mõnusate vimkade, sära ja looduslike elementidega saab selles stiilis muuta kodu tõeliseks jõulumaaks.

Rahulikud toonid

Vali skandinaavialiku peolaua värvigammaks kaks kuni neli rahulikku värvi. Musta ja valge kõrvale sobivad hästi sügavad rohelised või erinevad hallikad toonid. Väike sära siin-seal loob pidupäeva meeleolu.

Paberi võlumaailm

Põneva peolaua kaunistamiseks ei pea kaubanduskeskustes hulluma või ööd läbi kaunistusi meisterdama. Lihtsuses peitub võlu, eriti põhjamaise stiili puhul. Materjalide kameeleon paber on ülitänuväärne ja kättesaadav materjal, mille peale saab alati loota. Meisterda paberribadest paari minutiga lihtsad, aga silmapaistvad kaunistused. Selleks lõika paksemast paberist kaks, neli või kuus mõnekümne sentimeetri pikkust riba ning kinnita need klammerdajaga nii, et tekiksid toredad kerad. Tehes kerad erinevate laiustega ribadest, lisad mängulisust. Veel põnevama tulemuse jaoks võid paberikeradesse asetada pisut sammalt või pallid hoopis laua kohale rippuma sättida!

Rabamaastik pudelis

Rohelus ja taimed laual loovad mõnusa karge skandinaaviapärase õhustiku. Kui pistad taimed koos veega läbipaistvatesse pudelitesse, saad minimalistlikult lõbusad küünlajalad. Kindluse mõttes lõika küünalde otsad parajaks ja kinnita need pudeli külge superliimiga. Ära aga jäta kunagi põlevaid küünlaid järelevalveta!

Kas nägid neid toredaid küünlajalgu? Foto: Laura Verte

Vähem on rohkem

Mõeldes peolalaule, saad tavalised pokaalid muuta pilkupüüdvalt säravaks glitter-värvidega. Lõbusa nipina võid kõik klaasid pisut erinevalt kaunistada – nii ei lähe külalistel joogid sassi. Pea aga meeles, et sa ei kataks säraga kohti, millele suu pannakse. Sära ja sätenduse lisamisega tasub olla tagasihoidlik. Mõni sillerdav detail peolaual on efekti loomiseks piisav. Sillerduste esiletõstmiseks sobivad lauale nende kaaslaseks säravärvi vastandid – mustad matid jõuluehted, mis mööda lauda paigutatuna moodustavad mängulise dekoratsiooni. Pärast pidu pese nõusid käsitsi ja ole ettevaatlik, et sa sära klaasidelt maha ei nühiks!

Paberist metsalaas

Loodus mängib põhjamaises Skandinaavia stiilis suurt rolli. Meie rõõmuks saab selle siduda mänguliselt peolauda kaunistades. Mustast kartongist kuusekesed sobivad hästi nii kohakaartideks, lauakaunistusteks kui ka torti ilmestama!

Tee kuused nii:

Mitmemõõtmelisteks kuuskedeks lõika kartongist kaks kuusekujulist tükki. Tee ühe kuuse keskjoonele sälk põhja, teisele latva. Seejärel tõsta kuused kokku.

Pista ka tordile kuusk! Foto: Laura Verte

Talvine rippmets

Väljapaistva ja õhulise tervikpildi jaoks ehi jõulupuu kuldmunade asemel minimalistlike isetehtud ehetega. Läbipaistvaid eri kuju ja suurusega plastmune saab kujundada peaaegu igale maitsele vastavalt, aga põhjamaine kargus tundub nendega eriti hästi passivat. Täida läbipaistvad kuulid kuuse- või rosmariiniokste ja samblatuttidega ning halva suusailma kartuses kata ehted pealt lumepihusega. Riputa neid tagasihoidlikke ehteid ka peolaua kohale lakke. Laes keereldes saab neist omaette vaatemäng, mida jälgides on rahustav möödunud aastale tagasi mõelda.

Pallid kui lumised metsad. Foto: Laura Verte