Andresepäeva on peetud külmapäevaks – siis saab talv ära otsustatud. Foto: freestocks.org / Pexels
Uudised
30. november 2019, 06:45

Vanarahvas õpetab: andresepäeval saab talv ära otsustatud ja kallim ennustatud! (2)

Andresepäeva kombestik keskendub peamiselt ilmastikule, ennustustele tulevase kohta ja andresekskäimisele. Mida siis tänasel päeval tähele panna ja kuidas tulevase kohta ilmutust näha? 

Andresepäeva on peetud külmapäevaks – siis saab talv ära otsustatud. Ehk on alust seda uskuda ka tänapäeval, sest nädalavahetuseks lubatakse nii külmakraade kui lund ja lörtsi. Kes aga mardisantide sarnasteks andresteks ei taha riietuda ja ukselt uksele käia, võib kätt proovida hoopis ennustamisega. Selleks on mitmeid variante.

Paberile kirjutatud nimi toob tõe
Pärnus võeti andresepäeval kauss veega ning pandi sellele ujuma üksteisega risti puupilpaid. Pilbaste alla asetati kokkurullitud paberid, millel kirjas meestenimed. Kui üks pabereist sedasi lahti rullus, sai teada, mis nimega abikaasat on oodata.

Tulevane kuivatab su silmad
Jõhvis soovitati andresepäeva õhtul tüdrukutel silmi pesta, aga jätta need magama minnes kuivatamata. Rätik tuleb asetada padja alla ning ütelda: „Ehos mehos, pühä Andreas, näitä mulle mo südäme armukest!“. Kui seepeale öösel keegi silmi tuleb kuivatama, võivat temast ka tulevane saada.

Andresepäeval ennustati kallimat. Foto: Bruno van der Kraan / Unsplash

Janukustutajast abikaasaks
Simunas usuti, et tulevase nägemise eesmärgil tuleb õhtu hakul veel süüa teha. Selleks peab võtma andresepäeva õhtul munakooretäie jahu, teise soola ja kolmanda vett. Neist kokku segatud ja küpsetatud kook tuleb ära süüa ning seejärel magama heita. Kui siis pärast söömist enam kellegagi juttu ei räägi, võib loota, et tulevane teinepool tuleb unes juua andma.

Üle silla minejast saab tulevane abikaasa
Tarvastus osati ennustada tulevast ka teistele inimestele. Selleks tuli tuttava teadmata panna andresepäeva õhtul tolle voodi alla kauss veega, millel kõrs risti purdeks peal. Hommikul tuli voodis magaja käest uurida, kas ta nägi kedagi unes üle silla minevat. Just sellest inimesest saavat temale abikaasa.

Kasutatud kirjandus: „Eesti rahvakalender VI“