Foto: Pixabay
Raha
30. november 2018, 18:21

PAPP TASKUSSE: 4 põhjust, miks tasub omada sularaha (1)

Ka sularaha kohta saab ilmselt juba laulda „et meil kõik masinate abil tehtud saab, aga sind inimene varsti unustab“ – suurem osa inimestest teeb suurema osa oma ostudest pangakaardi abil või üldse internetis. Aga Art of Manliness tuletab meelde, et on rida põhjuseid, miks mingisugune kogus „sulli“ võiks mehel siiski olemas olla.

1. Hädaolukorrad ja kaardimaksevõimaluseta kohad

Isegi meie digitaalses maailmas on terve hulk olukordi, kus lihtsalt ei saa kaardiga maksta. Ka lähitulevikus ei juhtu kaunis kindlasti, et Lindora laada kõik müüjad kaardimakseid aktsepteerivad. Mõtleme nüüd: laadad, osad müügiputkad, festivalidel parkimine, makseterminalide ülekoormus ja rikked, deebetkaardi kadumine või riknemine, elektrikatkestused jne jne.

2. Jootraha

Mitte kõigis söögikohtades pole võimalik hea teeninduse eest ettekandjat kaardimaksega tänada. Ikka on abiks, kui lisaks kaardimaksele jätad kviitungi peale sularahas „tippi“.

3. Kulutamisharjumuste ohjeldamine

Erinevad uuringud on näidanud, et kui inimesed maksavad kaardiga, siis kulutavad nad rohkem kui sularahaga ostes. Kaart ei näita kerge vaevaga, kui palju sel raha peal on, tengelpungas saad aga kohe oma viiekatest ülevaate. Sularaha on valusam ära anda ja sellest loobumine annab ehedamalt tunda. Eriti just kitsama eelarve puhul (näiteks jõuluses detsembris) on kasulik arveldada sulas.

5. Privaatsuse kaitse

Eriti just krediitkaartide maksed jätavad endast järele korraliku jälje, mida vähemalt teoorias erinevad institutsioonid enda heaks ära saavad kasutada. Selleks ei pea fooliummütsi kandev paranoik olema, et kulutamisharjumused enda teada hoida ja sularahas maksta.