Foto: Pixabay
Tehnika
20. november 2018, 19:04

UURING: vähem sotsiaalmeediat – vähem depressiooni

Pennsylvania ülikooli teadlaste uuringust selgub, et kui kärpida sotsiaalmeedia kasutamist 30 minutile päevas, siis paraneb märgatavalt inimese heaolu. Täpsemalt: kui vähem sõprade ja keskkoolituttavate pilte kruvida, siis vähenevad depressiooni ja üksildustunde märgid. 

Businessinsider kirjutab, et väljaandes Journal of Social and Clinical Psychology ilmunud uuring on üks esimesi, mis sedastab põhjuse ja tagajärje suhteid sotsiaalmeedia kasutamise ja vaimse tervise probleemide vahel. Enamik varasemaid uuringuid on näidanud vaid nende kahe vahelisi seoseid.

Uuringus osales 143 tudengit kahe ülikoolisemestri vältel. Üliõpilased jagati kahte gruppi. Ühed pidid piirama oma igapäevase Facebooki, Instagrami ja Snapchati kasutuse poolele tunnile. Kontrollgrupi tudengid võisid kasutada sotsiaalmeediat endale tavapärasel moel.

Kolme nädala pärast esitati uuringualustele küsimusi nende vaimse tervise hindamiseks, sealjuures puudutasid küsimused näiteks ilmajäämise hirmu (fear of missing out ehk FOMO), üksildust, iseseisvust ja enese aktsepteerimist, ärevust, depressiooni ja enesehinnangut.

„Normaalsest väiksem sotsiaalmeedia kasutamine tekitas märkimisväärset langust nii depressiooni kui üksilduse osas,“ sõnas uuringu juht Melissa Hunt Science Daily’le. „Need efektid lõid eriti tuntavalt välja nende noorte puhul, kes uuringuga liitudes olid rohkem depressioonis.“