Katrin Lust õpib sokikanda kudumaFoto: Stanislav Moshkov
Tee ise
15. november 2018, 16:38

TEE ISE | Katrin Lust õppis sokke kuduma (3)

Kõmuline saatejuht Katrin Lust tavatseb talviti sukavardad kätte võtta, et villaseid jalasoojendajaid kududa. Paraku ei oska ta sokikanda teha, mille tegemist ta nüüd õppiski.

«Igal sügisel hakkan kuduma sokke, aga vot sokikannaga ma hakkama ei saa ja nii jääbki alati soki kudumine pooleli,» kurdab Katrin Lust. Seetõttu käisimegi temaga sokikanna kudumise õpitoas, mida korraldas Nipiraamatule Facebooki «Käsitöö» grupi eestvedaja Kirsti Ummelas.

Vaja läheb:
viit sukavarrast
sokilõnga
soovi korral silmusehoidjat

Sokikand koosneb kannalakast, -põhjast ja -kiilust. Esmalt koo soki sääris kuni kannani valmis ja alusta siis õpetuse järgi kannalaka kudumist.

Koo kannalakka nii:

1. Koo kannalakka esimese ja neljanda varda silmustest, paremal pool vaheldumisi pahempidi ja ületõstmisega, töö pahemal poolel koo kõik pahempidi läbi. Kõrguseks koo nii mitu rida, kui mitu silmust on lakaks kootaval kahel vardal. Esimene ja viimane silmus peavad kindlasti olema pahempidi kootud. Sellepärast on vaja esimese varda silmus ajutiselt teisele vardale lükata, selle saab asetada tagasi pärast kannakiilu lõpetamist.

2. Kannalaka servad koo silmuselised, millest saad hiljem uued silmused üles korjata. Valmis laka külgedel on sama palju silmuseid, kui palju on neid ühel vardal.

Koo kannapõhja nii:

1. Jaga silmused kolme ossa. Jäta keskmisse ossa nii palju silmuseid, kui on ühel vardal, vajadusel võib olla üks silmus lisaks. Külgedele peab jääma võrdne arv silmuseid.

2. Kannapõhi koo edasi-tagasi kahe vardaga, külgmiste osade silmused kahanda kord-korralt iga rea lõpus põhja külge. Edasireal koo põhja viimane ja külgmise osa esimene silmus kokku parempidise ületõstmisega, tagasireal pahempidise võttega. Põhjaosa koo seni, kuni kõik külgmiste osade silmused on kannapõhjaga kokku kootud ja vardale on jäänud ainult kannapõhja silmused.

3. Enne, kui jätkad kiilu kudumist, jaota kanna põhja silmused võrdselt esimesele ja neljandale vardale. Peale põhjasilmuste korja samadele varrastele veel kannalaka ääresilmused, nii et nüüd on neljal vardal kokku rohkem silmuseid kui alguses.

Koo kannakiilu nii:

1. Alusta kahandamisega. Selleks jätka kudumist ringselt vastavalt mustrile. Koo esimene ring kahanduseta, teisel ringil tee esimesed kahandused. Kahanda kudumisringil soki mõlemal küljel, esimese varda lõpus ja neljanda varda alguses. Esimese varda lõpust koo kolmas ja teine silmus parempidi kokku, viimane pahempidi. Neljanda varda alguses koo esimene silmus pahempidi, tõsta teine ja seejärel kolmas silmus ilma kudumata parempidise võttega paremale vardale, tõsta need vasakule vardale ning tõmba tagant lõng läbi. Vaata võtet näiteks YouTube’ist SSK videost.

2. Pärast kahandusringi koo üks ring kahanduseta vahele. Seejärel jälle kahanda ja nii kordamööda.

3. Jätka kahandamist, kuni kõik esimesel ja neljandal vardal olevad kannapõhja silmused on kahandatud ja varrastele on jäänud silmuseid sama palju kui kudumise alguses.

4. Pärast kahandusringe jätka pöia kudumist kasvatamiste ja kahandamisteta. Koo seni, kuni sokikandja väike varvas on sisse kootud, ja alusta kahandamist.

Katrin Lust õpib sokikanda kuduma Foto: Stanislav Moshkov