Mihkel Raud ärgitab tervise eest hoolt kandma!Foto: Laura Strandberg
Inimesed
19. november 2019, 08:00

Artikkel on ilmunud Nipiraamatus novembris 2016

MEESTEPÄEV: Mihkel Raud jagab eduka elu nippe (52)

Multitalent Mihkel Raud piinles aastaid paanikahoogude käes ning ei teadnud, et tegelikult põevad seda miljonid inimesed. Psühholoogi abiga sai ta probleemist jagu.

Mihkel Raud on kindlal arvamusel, et terviseprobleemidega tuleb arsti juurde minna. Selle asemel et üksi kannatada, peab otsima abi. Kirjanik ise vaevles 20 aastat paanikahoogude käes. Ärevushäire sai alguse rajudel alkoholitarbimise aastatel. Alles juhusliku vestluse käigus psühholoogiga sai ta teada, et ärevushäirete all kannatab väga palju inimesi. „Tegelikult polnud midagi muud vajagi, kui aru saada, et minu konditsioon pole unikaalne. Aastaid arvasin, et see on vaid minu psüühiline probleem. Kui arst ütles, et seda põevad miljonid inimesed üle maailma, aitas juba see üle saada. Ta andis ka paar mõtteharjutust ja sain oma ärevushäire kiiresti kontrolli alla. Mõtlesin aastaid, teadmata, mis mind vaevab, et suren nende hoogude ajal,“ meenutab mees painajalikku aega oma elus.

Milleks häbeneda?

Piinlikkus tuleb terviseprobleemide puhul ära unustada. „Peaks mõtlema, et ma lähen parem täna, kui kuulen viie aasta pärast arstilt, et kus te, mees, viis aastat tagasi olite! Häbenemine on väike probleem võrreldes suure terviseprobleemiga, mis võib ühel hetkel fataalseks kujuneda,“ teatab Mihkel, kes käib regulaarselt arsti juures end kontrollimas. Kirjanik imestab, et autoga minnakse kord aastas hooldusesse, kuid ennast kontrollida ei lasta. „Oma tervise eest tuleb kohusetundlikult hoolt kanda. Kõige kurvem on selle asja juures see, et inimestele tuleb tervis meelde siis, kui lähedase, mõne tuttava või avaliku elu tegelasega midagi juhtub. Alles siis minnakse ja lastakse end arstil kontrollida. Tegelikult tuleb seda teha regulaarselt,“ rõhutab Raud. Ta ise tunnistab muheledes, et võib-olla tema käib arsti juures liigagi tihti.

Mihkel Raua eduka elu nipid:

  • Kuidas alustada head päeva? „Hommikune teistest halvasti mõtlemise harjutus aitab sul inimkonnas positiivselt üllatuda. Ma valmistun halvimaks ja satun vasikavaimustusse, kui päev normaalselt kulgeb.”
  • Kas arvestada teiste arvamust? „Sa oled vaba koos oma unistuste ja hädadega. Tegele nendega, mitte teiste inimeste arvamusega sinust.”
  • Miks dieeti pidada? „Et elu jooksul rohkem süüa, tuleb kauem elada. Et kauem elada, tuleb vähem süüa. Natukene vähem süües sööd sa lõppkokkuvõttes palju rohkem.”