Foto: Pixabay
Tehnika
11. november 2018, 09:09

TERAKE TARKUST: olulisi nippe mootorsae kasutajale (7)

Mõtleme natuke. Mootorsae kett on lint, mis varustatud nii teravate metallhammastega, et need võtavad sõrmest vere välja isegi siis, kui uut ketti pakist lohakalt välja võtta. Mootorsaag ise on umbes kahe hobuse jõuga tööriist, mis keerutab ketti ringi sellise võimsuse ja kiirusega, et põhimõtteliselt on võimalik ühe hooga läbi saagida 40-sentimeetrise diameetriga palk. Kes tahaks, et seda tööriista käideldes midagi valesti läheks ja saag kasutajat ründaks?

Popularmechanicsi autor Roy kirjutab, et osales hiljuti ühes vabatahtliku töö projektis ja talle ulatati mootorsaag. Käimapandud saag vibreeris ja mees sai aru, et midagi on valesti. Aga enne kui ta reageerida jõudis, lendas kett juhtplaadilt maha.

See lugu võinuks lõppeda mõne inimese tõsise vigastamise ja halvimal juhul isegi surmaga. Nimelt pidi Roy tõdema, et keegi oli sae väga rutakalt ette valmistanud ja kett oli selle külge pandud tagurpidi. Kas teadsite, et see on võimalik?

Niisiis saekasutaja oluline nipp number 1

Alati veendu enne mootorsae käivitamist, et lõikekett on sae küljes õigetpidi. Ketihamba terav ja tehases umbes 45-kraadise nurga alla töödeldud osa peab juhtplaadi ülemisel serval osutama kasutajast eemale. Nii:

Foto: Pixabay

See oli hoiatav nipp, aga PM pakub välja ka ühe, mis saekasutaja elu kergemaks teeb.

Nipp 2 ehk mootorsaeketi käitlemine

Kes saeketti pakendist või kasvõi saetarvikute kastist välja võtnud, see teab, kui sõlmes ja puntras tarvik võib olla. Kett on suhteliselt jäik ja selle lahtiharutamine keerukam kui kasvõi näiteks nöörijupi puhul. PM pakub nõu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Aseta kett tasasele pinnale ja hakka seda väljapoole sikutama ehk laiali venitama.

Nii tekib üks suur silmus ja paras ports väikseid. Võta kaks suvalist kõrvuti asetsevat silmust ja tõsta ketti neist üle või alt.

Korda tegevust, kuni silmuseid on jäänud vaid paar tükki. Nende lahtiharutamine on juba lihtne, sest võimalusi on selleks vaid üks.

Illustreeritud juhendit vaata SIIT.