Mardil peab kindlasti kaasas olema kott andamite jaoksFoto: Uuskasutuskeskus
Uudised
7. november 2018, 14:32

Ohhoo! Kaltsukates nüüd mardisandi leiunurgad

Mitu Eesti ettevõtet on pannud seljad kokku ja teinud mardipäeva ootel inimeste elu eriti lihtsaks! Kui halloweeni ajal poodides domineerivad oranžid kõrvitsad on saanud elementaarseks, siis nüüd leiab toidupoest ja kaltsukatest ka mardipäevaks vajaliku. Vaata millisest poest otsida!

 

Milliseid asju ja riideid otsida kaltsukast mardisanti minnes?

Kasukas: pane selga tagurpidi, nii et karv oleks välja keeratud ja nööbid jääksid selja taha. Kasukas kinnita vöö või nööriga, mille vahele on hea panna annikott.
Mask: kõige olulisem on varjata oma isikut ja selleks sobib suurepäraselt näomask. Martide maskid on tumedad, natuke hirmuäratavad, mustad ja karused. Maski saad teha riidest, paberist, vanast T-särgist, kardinatükist. Kleebi või õmble maskile vilti, õlgi, lambanaha tükke; eriti metsiku tulemuse saab, kui kasutad samblikke, takku ja kasetohtu.
Suurrätt, läkiläki, sallid: keha ja pea ümber seotud asjad aitavad samuti osavalt kaasa enda identiteedi varjamisele. Lisaks tavapärastele riitele saad kasutada sidumiseks ka erinevaid kangaid ning parukaid.
Tumedad seelikud, püksid: mardisandid on ikka riietatud tumedasse. Mida mustem ja hirmuäratavam, seda parem!
Vitsakimp: kõikide martide põhivarasse kuulub väike vitsakimp. See võta kätte või pane vöö vahele. Vitsakimp toob tervist. Sellega puudutatakse pererahvast kolm korda ja öeldakse ”Tervist! Tervist!” või “Terveks, teravaks!”. Kaunista oma vitsakimp värviliste lõngajuppide või paeltega, pane kimbu sisse ka tükike igihaljast, näiteks kuuseoksake.
Kotid: pista vöö vahele väike kotike, kus sees õnne viskamiseks viljaterad, herned või oad. Teise kotti pane paberitükkidele kirjutatud mõistatused – nii on lihtsam pererahvast proovile panna.
Kaigas: mardiisal tasub kaasa võtta kaigas või kepp, millega koputada uste peale. Kaikaga vastu maad lüües saab mardiisa anda ka martidele peres käsklusi ja hoida korda.
Kelluke: mardid lärmavad ja kõlistavad kellukese või kellaga. Lärmi tegemine aitab puhastada õhku ja tõrjuda maja juurest eemale seda, mida sinna ei soovita.
Padjapüür: soe kaela või vööle, et oleks, kuhu head-paremat koguda.

Millisest poest leiab mardi leiunurga?

Üle Eesti on käimas mardisandi kampaania „Hakkame santima“, mille raames kutsutakse inimesi nii marti jooksma kui oma kodusid liikvel olevatele santidele avama. COOP on mõelnud selle peale, et õnn jagamata ei jääks! Selleks tasub mardisantidel otsida nende Eesti toidupoodidest eripakkumisi herneste ja terade juurest ning pererahval kommide ja õunte lettidest.
Lisaks on Sõbralt sõbrale ja Uuskasutuskeskuse kauplused sisustanud oma poodides leiunurgad, kust saab haarata sobiva mardistardika ehk kostüümi kaasa kasvõi läbi joostes! Leiad sealt marti jooksma minekuks vajalikud riided, ja mine tea, ehk ka mõne peene tantsukleidi või šiki pintsaku, millega minna peale jooksmist mardipeole lustima! Mardinurgad on avatud Arsenali ja Liivalaia Uuskasutuskeskustest Tallinnas ning Tartu Uuskasutuskeskustes ja samuti Sõbralt sõbrale suurtes poodidest üle Eesti!

Kasutatud tekste Hakkame santima Mardiraamatust

Rakvere Sõbralt Sõbrale poest leiab sellise nägusa tegelase Foto: Sõbralt Sõbrale
Sõbralt Sõbrale pood on ka detailidele mõelnud. Mardil on olemas ka kilp! Foto: Sõbralt Sõbrale
Fantaasiast Sõbralt Sõbrale pakutavates kostüümides puudust ei ole. Foto: Sõbralt Sõbrale
Pärnu Sõbralt Sõbrale poe mardil on uhked vildid jalas. Foto: Sõbralt Sõbrale
Uhkelt karuse palitu leiab Uuskasutuskeskusest. Foto: Uuskasutuskeskus
Mardil peab kindlasti kaasas olema kott andamite jaoks Foto: Uuskasutuskeskus