Mardipere on kirjuFoto: Andres Treial, Zoomfoto.ee
Tee ise
9. november 2021, 15:54

Tulekul on mardipäev! 7 lustakat tegelast, kelleks võiksid end maskeerida (3)

Mardid käivad ringi peredena, kus on palju erinevaid tegelasi. Mardipere liikmed riietatakase tavaliselt meesteks või loomadeks, nad on karused, tumedad, mustad ja lärmakad. Mida karvasem ja karusem mardisant sa oled, seda parem!

Mardid on maskeeritud tegelased, kes käivad perest peresse ja toovad õnne. Arvatakse, et mardisandid on tulnud siia kaugelt teispoolsusest ja endale maski ette pannes kehastavad nad meie esivanemate hingi. Mardisante oodatakse, sest nad toovad väge ja õnne, saades vastu head-paremat. Kas teadsid, et varasemalt on mardisandiks käinud täiskasvanud mehed ja noored? Tänapäeval käivad marti jooksmas rohkem lapsed.

Mardisanti minnes võid maskeerida end vastavalt fantaasiale ükskõik milliseks tegelaseks, erinevaks ametimeheks: korstnapühkija, kaardimoor, tohter, soldat, kingsepp, madrus. Oluline on, et sellel tegelasel oleks sandiperes oma roll. Lisaks ametimeestele on mardiperes olnud ka traditsioonilised liikmed. Vali neist endale meelepärane ja kasuta loovust!

Mardiisa
Karvane ja karune sõnaosav tegelane, kelle käes on suur mardisau, millega kutsuda mardisante korrale. Vööl on tal mardiõnne kott ja käes vitsakimp. Mardiisa juhib kogu mardisantide seltskonda, annab neile loa tantsida, laulda, küsida mõistatusi või mängida pilli ning esitab pererahvale ülesandeid.

Raha-ajaja
Käes suur puukulp, mille küljes aisakell. Käib kulpi raputades iga pereliikme ees ja mangub ”Raha, raha”.

Mardikaru
Karvase kasukaga karu, kel kaelas või ümber piha suur (lehma-)kett, mis liikudes kõliseb. Karutaltsutaja hoiab karu ohjes, kuid karu teeb ulakusi, ei kuula sõna. Karu lööb karutantsu.

Kotimees
Kotimehel on andide kogumiseks suur kott (kartulikott, padjapüür), mis riputatud kaela või pistetud vöö vahele. Kotimees kogub kõik annid kotti.

Sabakeerutaja
Edev ja lustakas tegelane, kes kutsub pererahvast tantsima. Seljas on tal suur kirju seelik, mille alla võib panna peitu vööle riputatud kellukese.

Hani
Hanel on suurrätt või lina üle pea visatud ja nokaks kulp, kuhu ta kogub õnnemünte. Hani koogutab üles-alla, häälitsedes ”kii-ka-kaa”.

Hobune
Mardihobust saab teha nii kahekesi kui ka üksinda. Üks võimalus on siduda endale taha kartulikorv (sellest saab hobuse tagumine osa), lasta küürakile ja tõmmata suurrätt või lina üle ja siduda kaseviht sabaks taha. Hobuse pea tee toki otsa pistetud täistopitud sokist või rulli keeratud lambanahast. Hobune lööb takka üles ja kappab mööda tuba. Kui hobune väsib ja maha kukub, tuleb teda meelitada andidega.
Kahekesi tehes seistakse teineteise selja taga. Esimene võtab kätte hobuse pea, teine võtab temalt selja tagant ümbert kinni, mõlemad lasevad küürakile ja neile tõmmatakse üle suurrätt või lina, taha seotakse vihast saba.

Vaata rohkem: www.mardipaev.com

Kasutatud tekste Hakkame santima Mardiraamatust

Mardipere on kirju Foto: Andres Treial, Zoomfoto.ee
Karune mardisant Foto: Andres Treial, Zoomfoto.ee
Mis tegelane see on? Foto: Andres Treial, Zoomfoto.ee