Foto: Pixabay
Tehnika
5. november 2018, 21:11

TRENDID TELEFONITURUL: kes on languse ajastul edukaimaid mobiilitootjad?

Hiina mobiiltelefonide tootja Huawei tõusis ülemaailmsel mobiiltelefonide turul teist kvartalit järjest teisele positsioonile ja jättis Apple’i kolmandaks.

Forbes kirjutab, et tänavu kolmandas kvartalis toodeti kokku 355,2 miljonit mobiiltelefoni ja aastataguse ajaga võrreldes on turg 6% võrra kahanenud. Telefonide tootmine langes neljandat kvartalit järjest.

Liider on nutifonide maailmas jätkuvalt Lõuna-Korea tootja Samsung, kelle käes 20,3% turust. Siiski kukkus ka Samsungi käive aastaga 13,4% ja kokku toodeti 72,2 miljonit seadet.

Aga Samsungit mõjutab tublisti nende puudumine Hiinast – see riik on maailma suurim mobiiltelefonide turg ja umbes kolmandik kõigist nutiseadetest ostetakse just seal. Ühtlasi survestab Samsungit tugev konkurents kasvavatel turgudel Indias ja Indoneesias – kus kiiret tõusu teevad sellised Hiina brändid nagu Xiaomi, Oppo ja Vivo.

Teist kvartalit järjest tõusis maailmaturu liidrite tabelis teisele kohale Huawei, kes valmistas 52 miljonit mobiiltelefoni ja hoidis enda käes 14,6% turust.

Apple’i uued iPhone’id on üha kallimad ja nende müük senisest tagasihoidlikum. Siiski tegi Apple aastataguse ajaga võrreldes pooleprotsendilise tõusu ja veeretas kolmandas kvartalis tootmisliinidelt maha 46,9 miljonit nutiseadet. „Hammustatud õuna“ käes oli 13,2% mobiiliseadmete turust.

Forbesi hinnangul on algaval pühadehooajal oodata mobiilitootjate vahel eriti karmi konkurentsi, aga arvatavalt säilitab Huawei ka aasta lõikes oma teise positsiooni ning tõuseb kahe-kolme aasta jooksul isegi Samsungist ette.