Heli Künnapaselel on laste huviharidus olulineFoto: erakogu
Uudised
2. november 2018, 12:42

Viie lapse ema ja blogija Heli Künnapas: “Sõidan kuus 2000 kilomeetrit, et lapsed huviringidesse viia.“

Kui maal on soov, et lapsed käiksid lisaks lasteaiale ja koolile ka mõnes huviringis, siis peavad vanemad olema valmis sõitma sadu kui mitte tuhandeid kilomeetreid kuus. Oma kogemusest räägib Pärnumaal elav kirjanik Heli Künnapas.

Heli sõnul on huviringid tema peres väga olulisel kohal. Kuna naine on kõige pisema lapsega kodune, siis on tal võimalik nelja vanemat ka huviringidesse viia. “Meie vanim laps Mathias õpib muusikakoolis trompetit ning käib tantsu- ja korvpallitrennis. Sel aastal kooliteed alustanud Joosep õpib klaverit ning käib samuti tantsu- ja korvpallitrennis. Viimast aastat lasteaias käiv Maria õpib viiulit ning alustas sel aastal tantsutrennidega. Neljane Christian käib lasteaias toimuvas jalgpallitrennis,“ loetleb ta huvitegevusi, mille peale kulub perel kuus 183 eurot.

Kõige olulisem on transport

Pere jaoks polegi kõige suuremaks probleemiks kulutatav summa, vaid laste transport trennidesse ja muusikakooli. Kuna nende kodust pole head ühistranspordiühendust, siis peab lapsed ise autoga huviringi viima. Selleks tuleb lapsevanemal nädala jooksul läbida peaaegu 500 kilomeetrit. Enamus sellest tuleb tantsutrennidest, mis toimuvad 40 kilomeetri kaugusel asuvas linnas. See teeb kuu jooksul pea 2000 kilomeetrit, millele kulub veidi üle 200 euro. Seega on transpordile kulutatav summa suuremgi kui huviringikulud.

Heli nipid, kuidas kulud kontrolli all hoida

1. Pillivalik. Enamus pere lapsi õpib selliseid pille, mida saab muusikakoolist laenata. Hetkel on käsil koju klaveri muretsemine.
2. Lapsed käivad samas treeningrühmas. Vanemad poisid tantsivad sellest aastast ühes rühmas, seega saab neid korraga sõidutada.
3. Eelista kodulähedasi huviringe. Loomulikult on eelistatud kooli lähedal ja lasteaias toimuvad tegevused, kuhu lapsed saavad ise minna. Need on enamasti ka soodsama kuutasuga.

Heli Künnapaselel on laste huviharidus oluline Foto: erakogu