Hingi usuti rändavat vaikse ja uduse ilmaga. Foto: Stefan Schweihofer / Pixabay
Uudised
2. november 2020, 05:00

Vanarahvas õpetab: kui tahad vaime näha, roni hingedepäeval katusele!

Kuigi hingedeaega võib pidada juba mihklipäevast saati, on tänapäeval paremini tuttav 2. novembril tähistatav hingedepäev. Hingi usuti rändavat vaikse ja uduse ilmaga, kui aga tuul on, siis on hinged rahulolematud.

Loobu õhtustest toimetustest!

Usuti, et esivanemate hinged võivad külla tulla just õhtusel ajal. Seega on hingedepäeval soovituslik jätta ära sellele ajale planeeritud tööd – ei mingit arvutiklaviatuuril klõbistamist, vannitoa küürimist ega kudumist-meisterdamist!

Anna hingedele süüa!

Selle asemel et jätta ööseks lauale oma pere toiduülejäägid, valmista hingedele spetsiaalselt midagi head-paremat. Selleks sobivad puder või värsked lihatoidud. Kindlasti tasuks vältida aga ube ja herneid, ka oma pere söögina, sest Mulgimaal usuti, et see võib endaga kaasa tuua rinna- või kopsuhaiguse.

Kuhu toitu jätta? Eks ikka sinna, kus keegi (mõni lind, kass, koer või möödakäija) selle paari päeva jooksul pintslisse saaks pista: aiale, tänavanurgale, puu alla. Ühes toiduga võid hingedele välja jätta ka seebi ja saunaviha, et nad end puhtaks saaks pesta.

Süüta küünal!

Mõtle täna oma lahkunud lähedaste peale ja meenuta neid hea sõnaga. Et hinged teaksid, et nende peale mõeldakse, süüta akendel ja surnuaial ka küünlad.

Mine hingesandiks!

Hakka nüüd varakult juba mardi- ja kadripäevaks valmistuma. Hingesantidest on küll teateid pigem Mulgimaalt, kuid miks mitte riietada end hinge kombel valgesse linasse ka mujal Eestis. Kusjuures hingedel oli lubatud hirmutada pererahvast vitsakimbuga, ulguda ja vinguda ning süüa nõuda.

Tunneta ja oska näha vaime!

Suure-Jaanis ja Saardes teati, et hingedepäeval hobuserangid kaelas üksinda katusele ronides ning läbi rangide vaadates võib näha vaime minemas mööda teid ja tänavaid kiriku suunas. Hingedel võivat siis kaasas olla ka mõni asi või vanema hinge puhul ka loom, mis neile matmisel kaasa pandud. Kas oled selliseks vaatemänguks valmis?

Kasutatud tekste raamatust „Eesti rahvakalender V“.