Foto: Pixabay
Tehnika
31. oktoober 2018, 19:35

Uuring: nutitelefonide kasutusaeg pikeneb, sest ...

... inimesed ei tunne enam väga suurt tungi oma tehnikat uuendada, kirjutab Motherboard

Äsja tutvustas Apple Brooklynis avalikkusele oma tulevast Macbook Airi ja plaane tulevikus kõrvaklapipistikuid vältida. IPhone’idest ei räägitud, sest telefonidele pühendatud tutvustusüritusi peab Apple septembrikuus. Aga ehk polegi see üldse tähtis, kas viimane telefon, tahvel- või sülearvuti on parem kui too eelmise aasta või isegi eelmise kvartali oma. Sest üks värske uuring sedastab, et inimesed jäävad üha kauemaks truuks oma olemasolevale nutitelefonile ja on järjest tõrksamad uusima taskusõbra ostmise suhtes.

Hyla Mobile’i uuringu kohaselt läheb täna keskmine iPhone ümbervahetamisele 2,92 aastaga. 2016. aastal oli iPhone’i keskmine kasutusaeg 2,38 aastat ja mullustel andmetel peeti telefoni 2,59 aastat.

Üks põhjus on kahtlemata see, et kuna telefonid lähevad kallimaks, siis ostetakse neid üha enam järelmaksu peale ja enne ei hakata uue peale mõtlemagi, kui eelmine investeering on kinni makstud. Näiteks võib 1100 dollarit maksva uue iPhone XS Maxi viimane järelmaks saada makstud alles mitme aasta pärast.

Ning liikumine „Õigus remontida“ on inimesi harinud ja sestap teavad inimese üha rohkem, et kui telefoni ekraanile mõra tekib, ei pea seda kohe prügikasti viskama. Nii hoiavadki inimesed oma telefone üha kauem.

Ka on uute mudelite erinevusi vanadest järjest raskem märgata – ning seetõttu ei tehta enam väga palju välja sellest, kas staatusesümboliks olev iPhone on uus või kolm aastat vana.