Foto: Pixabay
Tehnika
29. oktoober 2018, 09:23

Talvise autosõidu ABC: libedaga teel püsimine

Eestimaa talv on heitlik ja saabub enamasti ootamatult. Liiklejale on see suur katsumus: jalakäija peab püsti ja autojuht oma sõidukiga teele jääma. Libedaga teel püsimine on tõeline ellujäämise kool. Jagame paar nõuannet, kuidas libedaga elusalt kohale jõuda.

5 asja, mida teha enne sõitma hakkamist

1. Kavanda eelseisev teekond: vali võimalusel suuremad teed, neid tõenäoliselt hooldatakse regulaarselt. Kasuta planeerimisel Tarktee, Google Mapsi või Waze’i rakenduse abi. Uuri ilmateadet ja ole teadlik, millised ilmaolud sind ees ootavad.

2. Kontrolli üle auto seisukord: kojamehed, ABS, rehvirõhud, pagasi ja sõitjate paigutus autos, turvavarustus, sealhulgas helkurvest(id) ja autoapteek.

Talverehvi mustri minimaalne sügavus on 3 mm, soovitav 4-5 mm. Õige rehvirõhu andmed leiad auto käsiraamatust ja võid küsida ka hooldusest abi. Rehvirõhku tuleb talvel kontrollida vähemalt kaks korda kuus.

3. Lae mobiiltelefon, kontrolli et „käed-vaba” süsteem korralikult funktsioneerib. Võta kaasa pudel joogiveega, puhuks, kui abi tuleb kauem oodata.

4. Mõtle hästi järele, kas oled valmis raskete teeoludega rinda pistma. Kas läbisid enne talve tulekut libedakoolituse kursuse? Kas tunned piisavalt oma autot? Kas mäletad füüsikatunnist seda, kuidas erinevate jõudude mõjul auto liigub? Kui vastad nendele küsimustele „jah”, võid minna teele.

5. Säti paika peeglid ja iste. Õige isteasend autos on selline, mis ei väsita ega ole ebamugav. Nimmepiirkond peab olema toetatud.

Pedaalide lõpuni vajutamisel ei tohiks kand põrandalt kerkida ega jalg lõpuni sirgeks minna.

Istme õige kauguse roolist saab määrata nii: suru õlad kindlalt vastu seljatuge, siruta käed välja: kui ranne toetub roolirattale, on asend õige.

5 reeglit sõitmise ajal

1. Vali endale jõukohane ja ohutu sõidukiirus. Sõida rahulikult ja ühtlaselt. Ära tee ootamatuid liigutusi. Väldi asjatuid möödasõite. Keskendu sõitmisele, unusta infolustiväli ja telefon. Igasugune üleliigne tegevus libedaga roolis on saatanast.

2. Jälgi pikivahet. Ohutu pikivahe libedaga on oluliselt pikem suvisest. Lumisel ja libedal teel kulub 80 km/h tunnikiiruse juures peatumiseks umbes kolm sekundit ja 30 meetrit rohkem kui suvel. 30 meetrit on umbes sama palju kui 7 Audi suurimat, Q7 maasturit või 18 keskmise pikkusega kena Eesti naist teel lamamas. Oled hooletu, libised neist kõigist üle. Mõtle sellele.

3. Pidurda sujuvalt. Jäta piisavalt pidurdusmaad. Libedaga pidurdades vajuta alati enne pidurdamist alla siduripedaal.

Nii lahutad sidurit vajutades mootori ratastest, mille tulemusel hakkavad kõik rattad pöörlema ühtlase kiirusega. Teiseks ei sure äkkpidurduse korral mootor välja ning autot on võimalik pärast pidurdamist takistusest mööda juhtida.

Automaatkastiga pidurdades vabasta gaasipedaal sujuvalt ning lase kiirusel väheneda. Teine võimalus on (uuematel automaatidel) vahetada käik käsitsi alla (labad, kang M) ning siis n-ö mootoriga pidurdada.

4. Ole kaasliiklejatele nähtav. Korduvalt räägitud, aga kordame üle: sinu ohutuse üks põhigarantiisid on teistele nähtaval olemine.

5. Aita hättasattunud kaasliiklejat. Kui keegi on teelt välja sõitnud, toimunud on kokkupõrge vms, siis jää rahulikuks, aeglusta kiirust, ruleeri auto ohutult teeserva või -taskusse, lülita peale ohutuled, pane selga helkurvest, võta telefon ja alles nüüd välju autost ning hinda olukorda.

Helista häirekeskusse numbril 112 ja kirjelda olukorda. Kui õnnetuses on kannatanuid, palu 112 abi õigete esmaabivõtete rakendamisel. Ära torma aitama inimest, kui sa ei ole oma esmaabioskustes kindel – see võib maksta elu. Ära pildista ega filmi õnnetust, kui on vaja abi osutada. Ole inimene.

Miks auto libisema läheb, kuidas käituvad esi-, taga- ja nelikveoline ja kuidas libisemisse sattudes teele püsima jääda, mismoodi teha möödapõiget, seda loe edasi Acceleristast.