Kuidas tähistad sina halloweeni?Foto: Foto: Pixabay.com
Uudised
26. oktoober 2018, 09:45

Halloween läheneb! Kuidas seda üle maailma tähistatakse?

Järgmisel nädalal tähistatakse halloweeni, mis on täis müstikat ja kohati ka õudust. Eestis hakkas halloween levima 1980.aastate lõpul. Mõnel maal tähistatakse halloweeniga samal ajal ka hingedeaega, mil oodatakse lahkunud inimeste hingesid koju. Folklore.ee annab hea ülevaate, kuidas halloweeni üle maailma tähistatakse. 

Mehhiko. Seal tähistatakse kõigi surnute päeva- mälestatakse lahkunud sugulasi, toimuvad luukerede ja kummituste rongkäigud.

Iirimaa. 18. sajandist hakkas Iirimaal levima komme tuua ühislõkkelt koju süsi õõnestatud kaalika sees, mis ongi halloween'i kõrvitsalaterna eelkäija. Sellisest laternast kujunes mõnesaja aasta eest halloween'i tunnus Iiri- ja Šotimaal. Uskumuste järgi pidi see ühtaegu sümboliseerima esivanemate hingi. 

Inglismaa. Seal hakati hakati halloween'i vaimude, nõidade ja haldjate liikumise pühana tähistama 19. sajandil. Populaarsemaks muutus see tähtpäev aga 20. sajandil. Tähtpäev sobis oma iidsete joonte poolest hästi ka paganlikele liikumistele, mistõttu see on wicca ja teiste uuspaganlike liikumiste jaoks oluline tähtpäev. 

Šotimaa. Lapsed käivad perest peresse, on pidude, maskeerimise ning tembutamise aeg. 1980. aastatest müüakse poodides maske ja nõiamütse, lapsed liiguvad salme lugedes ja kommi küsides maskeeritult ringi.

Ameerika.  Populaarsed on maskeraadid, viimastel kümnenditel on halloween'iga seotud kogu oktoobrikuu nagu detsember kulub jõuludele. Ameerikas kuuluvad tähtpäeva juurde hirmufilmid, kummitusmajad, kummitusjutud, ennustamine. Rikkaliku kombestiku, populaarsuse ja kulutuste poolest jääb see päev maha üksnes jõuludest. Alates 1950. aastast koguvad paljude koolide lapsed halloween'i ajal raha ÜRO lastefondi jaoks.

Soomlased. Veel 20. sajandi alguses tähistasid nad 1. novembril kekrit, mille tavad meenutavad eestlaste hingedepäeva ja mardi-kadripäeva tavasid. Lahkunute haudadel süüdati küünlad, käidi ümberriietunult talust tallu. Tänapäeval kogub Soomes kiiresti populaarsust halloween, sest muid sügisesi maskeerimis- ja lõbutsemistähtpäevi seal ei tunta.

Halloweeni on seostatud pikka aega ka ennustamisega, näiteks õunte või pähklite abil.