Foto: PantherMedia/Scanpix
Tehnika
24. oktoober 2018, 20:55

ÕIGUS PARANDADA: telefonitootja hakkab pakkuma seadmete ise remontimise komplekte

Kas mäletate veel sellist mobiiltelefoni kaubamärki nagu Motorola? Võimalik, et on isegi põhjust meelde tuletada, sest Motorolast saab esimene nutitelefonide tootja, kes pakub oma klientidele DIY- (do it yourself ehk tee ise) remondikomplekte.

Motherboard kirjutab, et enamasti ei meeldi telefonitootjatele see, kui seadmeid ise remonditakse – näiteks võitleb selle vastu Apple. Põhjus on mõistetav: tootjad tahavad teenida võimalikult suuri kasumeid ja nii sisendatakse klientidele, et vana parandamise asemel tuleb esimesel võimalusel osta uus. Ja sealjuures peaks isegi ostma uue enne kui üldse vajalik.  

Nii tehakse mobiiliseadmete remontimine klientide jaoks sageli võimalikult keerukaks ja kalliks. Kinniliimitud akud, raskesti kättesaadavad varuosad, lobitöö omanike õiguste vastu ise oma seadmeid sättida jne. Alles äsja teatas iseseisva remondi ekspert ja juutuuber Louis Rossmann, et USA sisejulgeolekuministeerium arestis tema remonditöökoja tellitud MacBooki akude saadetise.

Nii on tore kuulda, et üks tootja toetab inimeste õigust ise remontida ja seeläbi ka näiteks puhtamat keskkonda, kuna elektroonikajäätmeid tekib vähem.

Motorola hakkab enda teatel müüma kõigi oma viimaste mudelite varuosi ja edasimüüja iFixit pakub remondikomplekte näiteks sellistele telefonidele nagu Moto X, Z, G4, G5 ja Droid Turbo 2. Komplektid sisaldavad vajalikke tööriistu, Motorola enda originaalosi ja remondijuhendeid. Praegu müüb iFixit akusid, ekraane ja digiteerimiskomplekte.

„Motorola annab suurematele tootjatele eeskuju võtmaks remondi suhtes avatumat seisukohta,“ teatas iFixit, kelle kinnitusel on see märk tootja toetusest liikumisele „Õigus parandada“.