Foto: Tootja
Tehnika
23. oktoober 2018, 19:06

ÄGE VÄRK: endine Tesla töötaja lubab lähitulevikus palju võimsamaid akusid

Liitiumioonakud lähevad palju võimsamaks, kinnitab Popularmechanics. Või siis odavamaks, väiksemaks, kiiremini laetavaks – valige ise. Ettevõte Sila Nanotechnologies lubab juba järgmisel aastal tuua välja uued silikoonanoodakud, milles täna kasutatav grafiit asendatud täpselt töödeldud tillukeste silikoonosakestega.

Sila tegevjuht Gene Berdichevsky on projekti kallal vaeva näinud pikka aega. Tesla seitsmenda töötajana aitas Berdichevsky arendada Roadsteri akusid, aga on pärast seda hoidnud madalat profiili. „Firmal ei olnud veebilehekülge ja see hoidis kuus või seitse aastat varju, sest me tahtnud väita, et me suudame teha midagi, mida me tegelikult ei suuda,“ selgitas mees. „Aga nüüd oleme jõudnud sellisesse punkti, et järgmisel aastal on meie toodang miljonites seadmetes.“

Mis seadmed need on, ei saa mees enda sõnul veel öelda. Aga ilmselt on see tarbijaelektroonika, kus hakkavad olema Sila akud, mille energiatihedus firma teatel 20% suurem kui tänastel parimatel akudel.

Kuidas see töötama peaks? Tootmise seisukohast lihtsalt: grafiit vahetatakse välja Sila silikooni vastu. Silikoon suudab hoida rohkem liitiumi kui grafiit – ehk rohkem salvestatud energiat aku kaalu ja suuruse kohta. Silikoon sealjuures aga paisub palju rohkem ehk võib aku laadimisel kolmekordseks tursununa lõhkeda. Aga Sila on välja arendanud mikrosuuruses osakesed, mille puhul paisumine toimub osakese struktuuri sees ja välist tursumist esineb vähe.

Asja tulem peaks olema suurem energiamaht ehk näiteks Tesla Model S peaks saama sama suure akupangaga läbida senise 539 kilomeetri asemel 647. Või siis jäetakse läbivus samaks, aga aku võib olla 20% väiksem, kergem ja odavam.