Kas aurukeskus silub kõik kortsud? Foto: MikesPhotos, Pixabay
Uudised
1. jaanuar 2020, 15:45

Artikkel ilmus Nipiraamatus oktoobris 2017. 

Kortsud sirgeks? Testime, kas aurukeskus kergendab triikimistööd või mitte!

Aurukeskus tõotab kergendada triikimistööd. Uurime, kui tõhusalt ja kiiresti saab masinaga viksiks ja viisakaks särgid, mantlid ja püksid.

Testimisel SINGERI AURUKESKUS SWP02
Komplekt: kaasas riidepuu, õrna kanga otsik, kuumakaitsekinnas, taskute ja kraede triikimise šabloon.
Veepaak: 2,5 liitrit
Võimsus: 1500 W
Hind: 109.00, OnOff

Singeri seadet katsetas kostüümikunstnik Pille Küngas. Oma töös ehk erinevate filmiprojektide ja teatrilavastuste juures kasutab ta riietelt kortsude silumiseks just aurukeskust, mis tekitab pidevat kuuma auru, siludes riiete kortsud kiiresti. „Pean sageli ette valmistama suure koguse rõivaid. Tavaliselt on need enne kokku pakitud ja seetõttu veidi kortsunud või pikalt kostüümilaos seisnud ning vajavad enne selga panemist värskendamist. Siis on hea need riidepuule riputada ja stangel auruga üle lasta,“ räägib naine oma kogemusest. Singeri seadet katsetas ta Nipiraamatu jaoks esimest korda.

Katsetame eri kangaid
Esmalt proovime Singeri aurutajat puuvillastel meestesärkidel, mis on kotist võttes väga kortsus. Õhuke riie nõuab lisaotsikut, sest muidu jäävad kangale veelaigud. Pille töötleb särki kümme minutit, aga tulemus teda ei rahulda „Triikides jääb meestesärk viksim kui aurutades. Aega kulus samuti tunduvalt rohkem, sest sättisin pidevalt kangast. Küljeõmbluste juurde tekitas aurutaja aga uued kortsud. Triikimislaual saan triiksärgi mugavalt sirgeks tõmmata ega teki lisavolte,“ võrdleb Pille aurutajaga tehtud tööd triikrauaga. Isegi kui mõni koht sai särgil perfektselt sirge, siis kaua tulemus püsima ei jäänud.

Järgmisena tõmbab ta riidekotist välja viskoosist pikad voltimisjälgedega püksid. Nendega teeb auruseade küll imet ja lõpptulemus jääb kena. „Nende pükste puhul on hea, kui säärt aurutades laiemaks tõmmata, sest siis on kogu püksipind näha ja lihtne kiire tõmbega säär aurutajaga üle lasta. Kui säär tõmmata pikkusesse, tekivad voldid,“ annab stilist nõu. Sama hea tulemuse teeb aurutaja ka naturaalsiidist pluusiga. Paari kiire liigutusega on pluus sirge.

Mõnele riideesemele on vaja anda konkreetne joon. Sellisel juhul jääb aurutaja võrreldes triikrauaga hätta. Proovime aurukeskust pika siidist jaki peal. Õmblusäärte ja kraede tegemine on sellega keeruline. Singeri aurukeskusega tuleb küll kaasa otsik viikide jaoks, aga oma tööd see nii hästi ära tee kui võiks. Viigiotsikuga võtab äärte viimistlemine kaua aega ja ideaalset tulemust ikkagi ei saa. Pille leiab, et viikimiseks on parim siiski triikraud.

Sügisgarderoob muretult korda
Oktoobris saabub aeg võtta välja paksemad mantlid ja jakid. Proovime aurukeskusega sirgeks saada voldid villase mantli üleskeeratavatel käistel ja seljaosal. Pillele tulemus väga meeldib. „Olen varem kasutanud aurutajat vaid tööl, kuid vaadates seda mantlit, tundub mulle hea mõte aurukeskusega ka oma isiklikke riideid värskendada. Näiteks mantleid ja jakke, mille olen ühistranspordis või autos kortsu istunud,“ vaimustub naine.

Singeri aurukeskusel on kaasas küll plastist riidepuu, mis kinnitub masina kere külge käiva teleskoopposti külge, kuid raskema mantli puhul võiks eelistada puidust riidepuud ja riputada see nagisse, et riideese stabiilsemalt püsiks.

Kuidas Singeri aurutaja töötab?

  • Enne aurutama asumist pane masin kokku ja täida veepaak.
  • Pane masin sooja ja alusta tööd, kui otsikust tuleb stabiilset auru. See võtab aega u 45 sekundit.
  • Aurutamiseks riputa rõivaese riidepuule ja tõmba otsikuga üle kanga.
  • Jäta aurutatud riided tuulduma ja kuivama, sest pärast aurutamist on need veidi niisked.
  • Ühe paagitäie veega saad aurutada järjest 90 minutit. See, kui suure pesuhunniku sa selle aja jooksul läbi töödelda jõuad, sõltub riideeseme materjalist ja selle kortsumise astmest.

Tulemus
Aurukeskus on hea vahend, et siluda kaua kapiriiulil või hoiukohas seisnud puhastelt riietelt välja kerged voldid. Eriti tõhusalt saab välja pehmed kortsud villastelt mantlitelt, pintsakutelt, viskoosilt ja siidilt. Kindlasti tuleks pärast töötlemist jätta rõivad riidepuule seisma, sest aur teeb need veidi niiskeks. Ka tasapinnal kergeid kudumeid aurutades saab hea tulemuse. Triiksärgid ja väga kortsus riided vajavad siiski triikrauda ning aurukeskusega sel puhul ideaalset tulemust ei saa. Ettevaatlik tuleks olla heledate ja õhukeste kangaste puhul, sest aurust võivad kangale jääda veejäljed, mis halvimal juhul plekiks kuivavad. Selle vältimiseks kasuta kaasas olevat õrna kanga jaoks mõeldud harjastega otsikut ja enne töötlema asumist lase otsikust veidi aega aurul joosta.

Singeri aurukeskuse SWP02 plussid ja miinused:

+ Masin tekitab palju auru. Samas tuleb olla ettevaatlik, et ennast ei kõrvetaks!
+ Kuumeneb ruttu, 45 sekundiga.
+ Otsikut on mugav kasutada, see on optimaalse suurusega.
+ 2,5-liitrine veepaak on piisavalt suur mugavaks triikimistööks. Tõenäoliselt pole seda vaja ühe triikimisõhtu jooksul täita.
+ Otsiku käepidemel on/off-nupp. Tööpausi ajal saab masina väga lihtsalt korraks välja lülitada, ilma kogu seadet kinni panemata.
Ei silu teravaid volte.
Pikk toru teeb kasutamise veidi ebamugavaks, sest keerdub ja on jäik.
Väikeses ruumis riideid aurutades läheb pika töötlemise peale tuba väga niiskeks ja umbseks.

Kellele sobib?
Singeri aurukeskus SWP02 sobib inimesele, kellele on tähtis, et tema riided oleksid alati korrektsed ja kandmisvoltideta. Suur aurukeskus on väärt investeering perenaisele, kes triigib tihti või kasutab seda töövahendina.

Boonus!
Kodus saab aurukeskust kasutada ka tekstiilidel. Näiteks on mugav sellega triikida äsja pestud kardinaid. Need tuleks üles riputada, et need langeksid oma raskusega alla, ja siis auruga üle tõmmata.

Singeri aurukeskus SWP02. Foto: Helen Serka-Sanchez

Proovisime ka väiksemat käsiaurukeskust: 
Ariete aurukeskus 4167
Komplekt: kaasas ebemehari, harjasotsik.
Veepaak: 260 ml
Võimsus: 1200 W
Hind: 45.00, OnOff

Plussid ja miinused:
+ Tekitab palju auru. Võiks kasutada koos lisaotsikuga, sest muidu jätab aur õrnale riidele märjad laigud.
+ Mugav kasutada, sest on väike ja käepärane.
+ Lukustatav On-nupp.
+ Hea kaasa võtta ja kapis hoiustada.
+ Kaasas hari ja ebemeotsik, millega saab eemaldada looma- ja juuksekarvad. Samas ei asenda see kindlasti head riideharja või rulli.
+ Teeb pesu sirgeks sama hästi kui suur Singeri seade.
Pigem sobib paari eseme aurutamiseks kui terve masinatäie pesu silumiseks, sest veepaak on väike.
Masin on täis veepaagiga käes raske.

VÄIKE, AGA TUBLI: Kui sa pole suur triikija ja vajad masinat vaid aeg-ajalt, on sulle paras väike aurukeskus. Sellega saad pesu sama sirgeks kui suure keskusega. Foto: tootja