TEHNOPIONEER: Paul Alleni ja Bill Gatesi asutatud arvutifirma Microsoft korraldas maailmas digirevolutsiooni. Personaalarvuti, mis seni oli olnud mõne hobitehniku nikerdis, muutus peaaegu igaühele kättesaadavaks. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
16. oktoober 2018, 19:40

Microsofti kaasasutaja Paul Allen suri vähki

Esmaspäeval suri 65 aasta vanuses Paul Allen, kes rajas koos lapsepõlvesõbra Bill Gatesiga 1975. aastal arvutifirma algse nimega Micro-Soft. Nime mõtles välja just Allen – ning tänu temale on arvutihiir kahe klahviga. 

Omaste teatel suri Allen Seattle'is mitte-Hodgkini lümfoomi tüsistuste tagajärjel. Haigus lõi esimest korda välja juba 1980. aastate alguses. Oktoobri algul tunnistas Allen avalikkusele, et tõbi on tagasi ning ta saab ravi. Nüüd saabus aga kurb uudis mõjuka ärimehe ja filantroobi surmast. „Mu ühe vanema ja kallima sõbra lahkumine murrab mu südame,“ kommenteeris Gates ABC Newsile. „Jään teda tohutult taga igatsema.“

Allen lahkus Microsoftist 1983. aastal, et aasta varem avastatud lümfoomi ravida, ning asutas hiljem investeerimisfirma Vulcan, kuid jäi aastateks arvutifirma nõukogu liikmeks. „Personaalarvuteid poleks ilma temata olemas,“ kinnitab Gates oma järelehüüdes ja tunnustab kompanjoni heategevustööd. Just Alleni eestvõitmisel kujunes Seattle'ist pulbitsev kultuurikeskus. „Paul ei rahuldunud üheainsa firma asutamisega. Ta suunas oma intellekti ja kaastunde inimeste elu parandamisele ning kogukondade tugevdamisele nii Seattle'is kui üle maailma,“ ütles Gates. 

Allen armastas öelda: „Kui see asi võib head teha, siis peaksime seda tegema.“ Hiljuti püstitati tema antud 46 miljoni dollariga Lõuna-Seattle'isse kodutute ja vaeste perede eluase. Maailma rikkaimate inimeste edetabelis 46. kohal olnud Alleni varandust hinnatakse 20,3 miljardile dollarile. Ta annetas elu jooksul heategevusele üle kahe miljardi.

2011. aastal ilmunud Alleni memuaaridest jäi mulje, et Gates on oma rolli Microsoftis upitanud, jättes vana sõbra tahaplaanile, ehkki too väärinuks rohkem tunnustust. Samuti oli Gates Alleni väitel tema raske haiguse ajal skeemitanud, et Microsofti aktsiaid endale rabada. Mehed pöörasid tülli, kuid paistsid hiljem olevat sõjakirve maha matnud – nad poseerisid 2013. aastal juba ühisfotol.