Tesla Model 3 võib olla turvaline auto, aga kõige turvalisema tiitlit see siiski endale võtta ei tohi.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
16. oktoober 2018, 09:07

Kes muidu koera saba kergitab… Tesla tegi läbi aegade turvalisima sõiduki. Või siiski mitte!?

Teate seda ütlust, et kes muidu koera saba kergitab, kui mitte koer ise? Tesla on teinud enesereklaami, teatades, et sai valmis maailmas läbi aegade kõige turvalisema sõiduki. NHTSA (USA asutus, mis sarnaneb meie maanteeametile) aga kummutab selle väite.

Tesla „rahva elektriauto” Model 3 saavutas Ühendriikide liiklusohutusorganisatsiooni NHTSA turvalisustestides kõrgeima hinde, viis tärni.

Tesla avaldas testitulemuste kohta blogipostituse, milles muuhulgas kiitles, et Tesla on loonud kõigi aegade turvalisima auto: „Turvalisusorganisatsiooni testid tõestavad, et Model 3-s on vigastuste tõenäosus madalam kui üheski teises sõidukis, mida eales on testitud.”

Turvalisusorganisatsioon NHTSA (National Highway Traffic Administration) aga esitas vastulause, kinnitades, et nad ei pane pingeritta sõidukeid, mis on saanud viis tärni.

„Viie tärni turvalisushinde saanud autode hulgas ei ole ´kõige turvalisemat´,” kommenteeris NHTSA, küll ilma otseselt Teslat nimetamata.

Tesla Model 3 sai viis tärni laupkokkupõrke-, tagant otsasõidu ja ümberpaiskumistestis. Sama tulemuse on tänavu saanud ka Ford Mustang, Honda Accord, Subaru Impreza, Subaru Legacy ja Toyota Camry.

Miks NHTSAle Tesla teade ei meeldi, milliseid eeskirju rikuti ja mis see Teslale tähendada võib, loe edasi Acceleristast.