Rohelised tomatid saab panna järelvalmima. Foto: Oldiefan / Pixabay
Nipid
21. september 2021, 09:00

5 lihtsat nippi, kuidas saada poolvalminud tomatid punaseks

Kaugel pole enam aeg, kus ka kasvuhoones muutub temperatuur nii külmaks, et tomatid seal enam ei valmi. Mida teha viljadega, mis veel pole täielikult küpsenud?

Eemalda taimedelt lehed
Lase viljadel võimalikult kaua taime küljes küpseda, sest nii on tomatid hiljem palju maitsvamad. Viljade kiiremaks valmimiseks võib taimedelt eemaldada kõik lehed ja väikesed tomatid, mis nagunii küpseks ei saa.

Korja täissuuruses viljad
Vaid täissuuruse saavutanud viljad on küpsedes hea maitsega. Eemalda tomatid taime küljest koos väikese varrega või kobaratena.

Lao kasti
Puhasta tomatid ning aseta aukudega kasti. Selle põhja ning viljade vahele pane paberileht.

Säilita toatemperatuuril
Järelküpsemiseks sobiv temperatuur on 22-25 kraadi. Sellisel juhul muutuvad roosad viljad punaseks paari päevaga. Pikemaks säilitamiseks hoia rohelisi vilju kümne kraadi juures. Nii võid punaseid tomateid saada isegi kaks kuud hiljem.

Kontrolli tomateid
Aeg-ajalt kontrolli kastis olevaid tomateid ega need pole hallitama või mädanema läinud. Nopi välja valminud viljad ning viska ära riknenud. 

Kiirelt punaseks!
Selleks et rohelised tomatid kastis kiiremini valmiksid, lisa nende hulka õun, banaan või juba punane tomat.