Foto: Pixabay
Tehnika
15. oktoober 2018, 17:46

Teadlased üritavad vetikatest autokütust teha

USA energeetikaministeerium eraldas Michigani ülikooli teadlastele kahe miljoni dollari suuruse toetuse, et nood töötaksid välja viisi, kuidas toota vetikatest taastuvat diislikütust.

Muidugi pole see esimene katse arendada välja keskkonnasõbraliku diisli tootmise tehnoloogiat, kirjutab Popularmechanics. Maisist ja sojaubadest on juba aastaid kütust tehtud, aga nende toorainete kasutamisel on olulised miinused. Iga diisliks töödeldav uba ja maisitera jääb söömata, nende kasvatamiseks on vaja palju maad ja omajagu kütust kulub ka selleks, et vedada kütuseks muudetav tooraine farmidest tehasesse.   

Vetikatel neid miinuseid pole. Kunstlikult kasvatatakse vetikaid enamasti vaatides ja neid võib paigutada ükskõik kuhu. Vetikad kasvavad ka kiiremini ja odavamalt ja mis veel: keegi ei söö vetikaid. Ainus põhjus, miks me juba praegu vetikaid biodiisli tootmiseks ei kasuta, on see, et keegi pole veel välja mõelnud, kuidas seda teha.

Michigani ülikooli teadlased testivad hulka erinevaid vetikaliike, leidmaks selliseid, mis kõige paremini toodavad kütuse tootmiseks vajalikku õli. Kui sobivad liigid on leitud, siis asutakse uurima, kuidas neid vetikaid kõige paremini suure jõudlusega diisliks töödelda.

Eesmärgiks on luua kütus, mis on efektiivsem kui naftadiisel ning samas tekitab vähem reostust ja atmosfääri lenduvat süsihappegaasi. See peaks nägemuse kohaselt mootorit vähem tahmama, suurendama jõuallika efektiivsust ja vähendama kasvuhoonegaaside emissiooni 60% võrra.