Foto: Pixabay
Tehnika
12. oktoober 2018, 21:39

NAGU AJAKAPSLIST: 1964. aasta VW Põrnikat müüakse miljoni dollariga!

Volkswagen teatas hiljuti, et lõpetab järgmisel aastal oma ikooniliste Põrnikate ehk VW Beetle’ite tootmise. Kellegi meelest oli see hea põhjus ja ettekääne panna oma vana Põrnikas müüki miljoni dollari ehk 860 000 euro eest, kirjutab BroBible. Võib-olla on vaid 22 miili ehk 35 km läbinud rohkem kui originaalseisukorras sõiduki omanikul küsitud hinna osas isegi õigus.

Hemmings.com kirjutab konkreetse sõidu kohta, et see „võib olla planeedi kõige algupärasem Põrnikas“.

Pikki aastakümneid Rudy Zvarichile kuulunud Beetle’i kohta on varem kirjutatud järgnevat.

* Rudy võttis autot ostes kaasa omaenda aku, et mitte käivitada masina enda kuivlaadimissüsteemi ning sõitis sellega sõbra laoruumi. Sõit toimus keset ööd ja kindlustust mees autole ei vormistanud. Ka ei võtnud ta seda iialgi arvele. Kaks aastat hiljem sai mees oma enda maja valmis ja viis auto sinna. See seisis Rudy kodus puutumatult aastatel 1966-2016 ehk pool sajandit ja hodomeetril on jätkuvalt vaid 22 miili. Aja jooksul kasvasid nii mehe huvi autode vastu kui ka tema autode kollektsioon, aga Beetle seisis jätkuvalt garaaži tagumises nurgas, vedelikud väljas ja lina tolmukatteks peal.

* 1964. aasta Beetle pole kunagi päevavalgust näinud, aga Rudy käis oma teiste autodega sageli näitustel. Talle meeldis osutada detailidele ja selgitada inseneride tehtud otsuseid ning temaga rääkides sai alati targemaks.

* Rudy suri 2014. aastal 87 aasta vanusena ja autokollektsiooni päris tema vennapoeg. Ajakapslis olnud Põrnikas toodi oma puhkepaigast välja ja tehti ettevaatlikult sõidukõlblikuks. Väga ettevaatlikult, et mitte rikkuda auto algupärasust. Kojamehi ja ilukilpe pole autole kunagi külge pandud – need on endiselt autoesinduse originaalkarpides. Värv on veidike tolmune, sest autot pole mitte kunagi pestud. Punakas nahkinterjöör näeb välja, nagu oleks eile valminud. Aknal on automüüja kleeps – nii, nagu see 1964. aastal paigaldati.

Porsche muuseumil (Stuttgart), Volkswageni muuseumil (Wolfsburg) ja kuulsal Prototüüpide muuseumil (Hamburg) on kõigil väga muljetavaldavad autokollektsioonid, aga on väga võimalik, et kõigist 948 370st 1964. aastal tehtud Beetle’ist on kõnealune kõige algupärasem. Sellist me enam mitte kunagi mitte kuskil ei näe. Rudy Põrnikas on väga terav kaader aastast 1964.

Mõni nimetatud muuseumitest võiks selle Beetle’i ka ära osta. Iseasi kas just miljoni eest. Aga kindlasti väärib see auto ajastukaadrina üht kena, väärikat ja kuiva kohta. Das Auto.