AINULT KÜSI: Pikaajalise kogemuse ja praktiliste teadmistega kolleegidelt võib praktikant saada hindamatu väärtusega nõu. Samuti võib ainult omapäi tegutsedes oluline märkamata jääda.Foto: Vida Press
Uudised
8. november 2019, 18:02

Praktikale minnes ole avatud ja julge! (2)

Praktika mõnes ettevõttes on paljudele noortele sageli esimene töökogemus. Praktikakogemus on aga täpselt nii kasulik ja huvitav, kui palju praktikant on valmis sellesse ise panustama.

31aastane Marina läks raamatupidamispraktikale 19aastaselt. Ta käis praktikal kahes kohas: ühes raamatupidamis- ja finantskonsultatsiooni ettevõttes ning järgmisel suvel energeetikaettevõttes ABB. Viimases töötas Marina pärast praktika lõppu veel kaks kuud.

Marina nendib, et talle usaldatud ülesanded olid üsna lihtsad, aga õnneks ei pidanud ta tegelema täiesti teisejärguliste asjadega nagu kellelegi kohvi keetmine või uksehoidjaks olemine. „Tundsin ennast kui tavaline töötaja,“ meenutab Marina, kelle sõnul olid kaastöötajad väga lahked ja abivalmid.

Ta jäi praktikaga rahule, kuna see andis talle võimaluse õpitut päriselus rakendada ning näha, kuidas ettevõte päriselt toimib ja kuidas eri töösituatsioonides käitutakse. Naine möönab, et kuigi oli mõlema praktika ajal veel üsna noor ja uje, küsis ta endale ka lisaülesandeid.

Neile, kes alles praktikale suunduvad, soovitab Marina juba aegsasti hakata sobivat ettevõtet otsima. „Küsi mõnelt tuttavalt, kus nemad praktikal käisid – mõned ettevõtted on praktikantide võtmiseks rohkem avatud,“ teab Marina. Lisaks soovitab ta teha nimekirja, mida soovid praktika käigus saavutada ja selles ei pea sugugi olema vaid asjad, mida kool on ette kirjutanud.

Tööd oleks võinud rohkem olla

22aastane Merilin käis kahenädalasel dokumendihalduse praktikal 20aastaselt ühes riigiasutuses. Merilin meenutab, et temaga oldi praktikakohas väga leebe. Ka eriti keerulisi tööülesandeid talle ei usaldatud. „Minu ülesandeks oli sisse tulnud kirjade ja dokumentide registreerimine ning dokumendihaldustarkvara kasutamine. Lõpuks pidin dokumendid ja kirjad dokumendiviida järgi kaustadesse panema. Lisaks pidin ümbrikele aadresse peale kirjutama ja päeva lõpus kirjad posti viima,“ loetleb ta. 

„Ma ikkagi sain praktilisi kogemusi. Ausalt öeldes saingi ma alles praktikal olles täpselt aru, mida minu eriala endast kujutab. Küll aga oleks võinud praktika kauem kesta või põhjalikum olla. Tegelikult lasti mind iga päev paar-kolm tundi varem koju. Ma ei julgenud seal kellegagi vaidlema ka hakata, aga mul oli natuke selline tunne, et käisin seal, et linnuke kirja saada.“

Merilin tunnistab, et saab siiski aru, miks ei lasta tudengitel väga keerulisi asju teha. „Näiteks ei saanud ma alguses aru, mida tähendab dokumendiviit ja kuidas neid dokumente täpselt kaustadesse panna. Umbes poole praktika pealt sain asjale lõpuks pihta ja taipasin, et olin eelmistel päevadel dokumente suvaliselt kaustadesse pannud. Loodan, et minust väga suurt segadust maha ei jäänud!“

Praktikajuhendajatele soovitavad nii Merilin kui ka Marina praktikandile rohkem aega pühendada ning kui mingeid tööülesandeid anda pole, siis kas või lasta praktikandil lihtsalt enda kõrval istuda ja jälgida, kuidas midagi tehakse.

Praktika pole ainult tudengite lõbu

Swedbanki personalijuht Ülle Matt räägib, et nende ettevõttes on praktikandid eri projektide käigus majas aasta ringi. Siiski, suvel on neid tavaliselt rohkem ja siis on praktika pikkus paar-kolm kuud. Mati sõnul võtavad nad praktikantideks nii tudengeid kui ka vanemaid inimesi, kes end uues valdkonnas proovile tahavad panna. Lisaks on Swedbankil n-ö majasisene praktikaprogramm, mille käigus saavad töötajad ettevõtte sees uusi ameteid proovida.

Kuna praktikale kandideerijaid on igal aastal pea tuhande ringis, saab määravaks praktikandi motiveeritus ja särasilmsus. Matt rõhutab, et praktikale kandideerides tuleks kindlasti saata ka motivatsioonikiri. Tasuks mõelda ka soovitajate peale, kelleks võivad olla nii õppejõud, eelmiste praktikakohtade juhendajad kui ka kolleegid.

Matt märgib, et mingi väga suure apsuga pole keegi praktikantidest seni hakkama saanud, pigem on nad positiivselt üllatanud. Pärast suve saavad tavaliselt umbes 30% praktikantidest Swedbankilt tööpakkumise. Matt lisab, et suvine praktika on tasustatud.

Matt kutsub praktikante üles olema avatud nii uutele väljakutsetele, ideedele kui ka tutvustele. „Kõik uus kipub sageli tekitama esialgu ebamugavust. Sellest tuleks end mitte heidutada lasta, vaid end siiski proovile panna ning praktika ajal ette tulevaid võimalusi maksimaalselt ära kasutada,“ rõhutab ta.

Viis viga, mida praktika käigus vältida

Selleks, et praktika tulemus vastaks nii praktikandi kui ka tööandja ootustele, toob Eesti Tööandjate Keskliidus parimate praktikantide konkurssi Praktik Cum Laude vedav Anneli Entson välja viis olulist viga, mida tuleks tööpraktikal olles vältida.

Sa oled passiivne

Üks suurimaid vigu, mida praktikandid võivad teha. „Ära karda oma ideid välja käia ning paku kolleegidele abi. Tähelepanelikkus ja säravad silmad ei jää teistele märkamata, vaid kinnitavad, et sa ei tulnud vaid ainepunkte koguma,“ sõnab tööandjate keskliidu haridusnõunik. Tema sõnul on nii võimalik saada ka järjest vastutusrikkamaid ja huvitavamaid ülesandeid.

Sa ei küsi tagasisidet

„Ainult omapäi tegutsedes võib oluline märkamata jääda – võib-olla oled mõnest ülesandest hoopis valesti aru saanud. Pikaajalise kogemuse ja praktiliste teadmistega kolleegidelt saad hindamatu väärtusega nõu, kui vaid seda küsid,“ tõdeb Entson.

Sa ei võta praktikat tõsiselt

Entsoni sõnul tuleks praktikat võtta tööna. „Ole alati professionaalne, ära hiline ning jälgi oma riietust, käitumist ja kõnepruuki, et kolleegidele ainult heas mõttes silma jääda.“

Sa valid praktikakoha palganumbrist lähtudes

Kuigi töö eest tasu saamine võib tunduda igati õigustatud, tuleb meeles pidada, et praktika on pigem põhjalik praktiline koolitusprogramm kui lihtsalt puhkusel olevate töötajate asendamine. „Praktikakoha valikul lähtu eelkõige sellest, kuidas kogemus sind erialaselt arendaks, mitte rahasummast või selle puudumisest,“ soovitab Entson. 

Sa annad kohe alla

Ebakindlus on praktikal olles loomulik, aga sellest ei tohiks lasta ennast heidutada. „Praktika on õppimise koht, seda teavad ka sinu juhendaja ja kolleegid. Kui oled endast parima andnud, oled igal juhul saanud väärt kogemuse isegi siis, kui praktika ei täida kõiki ootusi. Pealegi on parem teha vigu õppustel kui lahingus,“ tõdeb Entson.