Foto: Accelerista
Tehnika
5. oktoober 2018, 09:08

Otse Pariisist: Toyota tõmbas katte … peaaegu kõigilt ägedatelt autodelt

Toyota on 2018. aasta Pariisi autonäitusel väljas kolme eri ekspositsiooniga: näidatakse uusi iselaadivaid hübriide, tutvustatakse autospordialaseid saavutusi ning vaadatakse tulevikku, kus autoga saavad liikuma kõik inimesed. Üks magus uudis jääb aga tuleviku tarbeks endiselt katte alla peitu.

Jaapani mainekaim autotootja on üha enam mõtetega tulevikus: lisaks keskkonnasäästlikele jõuallikatele ning pilkupüüdvatele uudismudelitele arendab Toyota transpordilahendusi, mis peaksid olema kättesaadavad kõigile inimestele east või ka füüsilisest võimekusest sõltumata.

Alates 4. oktoobrist on Pariisi autonäitus nädala jagu avatud kõigile huvilistele. Toyota väljapanekut saab näha neljandas hallis, pressikonverentsi materjalid on internetis kättesaadavad aga igal ajal ja igas kohas.

Liikumisvabadus kõigile

Toyota programm „Start Your Impossible“, mida maailmale tutvustati esmakordselt aasta tagasi, teeb tulevikus võimalikuks ka puuetega inimeste liikumisvabaduse, kasutades selleks isejuhtivaid intelligentseid sõidukeid ning moodsaid jagamisteenuseid.

Pariis, mis on üha enam tähelepanu pälvinud keskkonnasõbralikke transpordivõimalusi soosiva linnana – olgu selleks siis vesiniktaksod või Taxify tõuksid või päikeseenergial töötavad laadimisjaamad – tervitab Toyota programmi innukalt.

Tõenäoliselt hakkavad just Pariisis pilootprojekti raames liikuma ka jaapanlaste tehnika viimase sõna järgi valminud „liikumisvabadus kõigile” – nutikad robotsõidukid.

Uued hübriidmudelid

Toyota esmaesitles Pariisis tuttuut Camryt, Corolla Touring Sportsi ning uut RAV4 linnamaasturit, ka oli väljas Yarise hübriid. Lisaks on väljas põhjalik ülevaade TNGA veermikuarhitektuurist, millel põhinevad kõik tootja uudismudelid.

Uus veermikuarhitektuur (TNGA) on uute toodete ja jõuseadmete aluseks. TNGA pole lihtsalt platvorm, vaid ka insenerilahenduste ja disaini filosoofia. TNGA suurim pluss on võimalus ehitada nauditavalt sõidetavaid ja ilusaid autosid. Seda, et uued Toyotad rabavad oma suurepärase välimusega ning väga heade sõiduomadustega, ei vaidlusta tänapäeval ilmselt mitte keegi.

Esimest korda näeb Pariisis uut Corolla Touring Sportsi, mis lisandub selle luukpärast nõbule. Tänu uuele TNGA-C platvormile on uus Corolla silmapaitavalt ilus ning selle jõuallikate valikus on kaks hübriidajamit: 1,8-liitrine ja 2-liitrine iselaadiv hübriid.

Samuti on Pariisi autonäitusel väljas TNGA-K platvormi ja uue 2,5-liitrise iselaadiva hübriidjõuseadmega RAV4.

Pärast 14-aastast eemalolekut naaseb Toyota lipulaev Camry Lääne-Euroopasse täiesti uue mudelina, mis on samuti rajatud TNGA-K platvormile ja saanud uue 2,5-liitrise iselaadiva hübriidjõuseadme.

20 aastat tagasi astus Yaris Pariisi autonäitusel esimest korda avalikkuse ette. Selle aastapäeva tähistamiseks on saadaval eriline Y20 versioon, millel on samasugune silmapaistev kuldkollane kerevärv nagu originaalautol aastast 1998, kuid seekord on see saadaval kahevärvilisena, mille juurde kuuluvad moodne tumehall katus ja muud tumehallid elemendid.

Lisaks autodele näitab Jaapani autotootja ka oma uusimat ohutustehnoloogiat Toyota Safety Sense, mis on varustatud uute funktsioonide ja lahendustega. Tehnoloogia on lisatud uuele Corollale ja RAV4-le.

Toyota „spordist ja tordist“ loe edasi Acceleristast.