Sügistuuled ja vihm on saabunud ning nii mõneski kodus muutuvad toad enne kütteperioodi jahedaks. Foto: Kris Atomic / Unsplash
Tehnika
21. september 2020, 06:36

Kas kodus on külm? Anname nõu, kuidas valida elektrilist lisakütteseadet

Sügistuuled ja vihm on saabunud ning nii mõneski kodus muutuvad toad enne kütteperioodi jahedaks. Kui oled samuti selle murega silmitsi, pakub lihtsa väljapääsu mõni elektriline küttekeha. Head nõu, mida valida, annab Plastor ASi spetsialist Gert Sillat. 

Mille vahel valida?
Elektrilised kütteseadmed jagatakse peamiselt kolme rühma:

  • Konvektorid, mis kütavad, pannes õhu ruumis ringlema.
  • Kiirgurid, mis soojendavad, kiirates soojust otse inimestele, vähesel määral panevad need ka õhu ringlema.
  • Radiaatorid, mis salvestavad soojust, kiirgavad ja liigutavad ka õhku.

Muidugi jagunevad eeltoodud seadmete rühmad veel omakorda vastavalt spetsiifikale, funktsionaalsusele, keerukusele, kasutusalale ja disainile. Uutele kütteseadmetele on lisandunud ka nn nutifunktsioon. Praegu on see paljudel seadmetel lisana, aga mõnel mudelil juba ka standardvarustuses. Selline lisa võimaldab kütteseadmeid vastavalt kasutaja soovile ja vajadusele programmeerida, hoides ruumides madalamat temperatuuri kodust eemal viibides ja tõstes temperatuuri, kui pere koju saabub. See võimaldab kokku hoida elektrienergiat, mis tähendab rahalist säästu.

Oludele vastav võimsus

Kütteseadmeid valides peaks kõigepealt üle vaatama, kas kohas, kuhu neid paigaldada soovitakse, on seadme jaoks piisavalt elektrivõimsust. Vastasel korral ei pea vastu maja elektrikaitsmed, samuti võib see majapidamises viia rivist välja teised elektriseadmed. Pidev ülekoormus on aga tuleohtlik.

Kiire soojenemine või stabiilne soojus?

Valikute tegemisel tuleks mugavuse vaatenurgast selgeks mõelda, kas soovitakse kiiret esmast sooja või stabiilset püsivamat soojust. See on oluline ka elektri lühikatkestuse korral. Konvektor soojendab ruumi kiirelt, aga kuna see soojust ei salvesta, siis tuba ka jahtub väga kiirelt. Seevastu õliradiaator läheb küll palju aeglasemalt soojaks, kuid salvestab soojust, hoides toa palju kauem soojana.

Millist elektrilist küttekeha eelistada? Foto: Free-Photos, Pixabay