Foto: Tootja
Tehnika
6. september 2018, 09:09

Volvo 360c särtsakas isejuhtiv ideeauto on inimesest kõvasti targem

Rootsi autotootja Volvo esitles 5. septembril ideeautot, mis peaks suutma teha kõike, mida inimjuhtki, aga palju paremini, targemalt ja turvalisemalt. Täiselektriline isejuhtiv Volvo 360c sihib muuhulgas kinnisvaraarenduse ja ärireiside segmenti.

Volvo autonoomne kontseptsõiduk 360c võtab inimese ära sealt, kuhu ta ei kuulu – autoroolist. Edaspidi on kahejalgsel võimalus tegeleda sõidukis kõige sellega, millega ta juba praegu usinalt  (ja ebaseaduslikult) tegeleb: olla nutijoobes, süüa, tegeleda meelepäraste paaristegevustega, magada, kuulata muusikat ...

Volvo lubab, et tänu uuele autole saab eraelu ja tööelu tasakaal tugevalt ümber kujundatud ning tuleviku linnad hakkavad olema senisest loovama ja lahedama keskkonnaga. Volvo 360c on kasutatav nii mobiilse kontorina kui meelelahutuskeskusena. Seda ei pea omama, vaid võib tellida ja jagada.

Tootja paiskabki õhku rea retoorilisi küsimusi, teiste seas: „Kui seda autot pakuks teile näiteks üks võimalik tööandja, aga teine mitte – kumma ettevõtte heaks te siis töötada sooviksite?” Imetabane loogika ütleb, et jah, suur osa meist tahaks kontori asemel nautida privaatsust ja mittemidagitegemist selles suurepärases sõidukis.

Robotauto muudab maailma

Tuleviku linnad ja inimese roolist vabastamine on vaid osa kõigist stsenaariumitest ja küsimustest, millega Volvo Cars uue Volvo 360c kontseptsõiduki loomisel tegeles.

Äsja esmaesitletud mudel on osa Volvo tulevikuvisioonist – autonoomne, elektriline, ühenduvuslahendustega ja turvaline – pakkudes Volvo Cars’ile uusi kasvusuundi ja -võimalusi.

Ideeauto laseb näha paradigma muudatusi valdkondades ja põhimõtetes, mis kujundavad inimeste elulaadi, muutes ebaproduktiivse ja tüütu sõiduaja kasulikuks ning nauditavaks.

„360c näitab võimalusi, mis avanevad siis, kui inimene ei pea enam autot juhtima. Kasutades uusi lahendusi nii disainis kui ka ajakasutuses, võimaldab 360c näha seda, kuidas isejuhtimise tehnoloogia muudab maailma. Need võimalused on lausa hämmastavad,” tutvustas Volvo Cars’i korporatiivstrateegia vanemasepresident Mårten Levenstam.

Elektrilistel robotautodel on hulgaliselt ohutuse ning keskkonnahoiu alaseid eeliseid: väiksem õhusaaste, vähem liiklusummikuid ning nendega kaasneb rohkesti tervishoiu- ja elustiilialaseid kasutegureid kõigile linnaelanikele.

Samuti toob see kaasa uusi võimalusi elukohavalikul, taskukohase kodu soetamisel ning väiksema surve kinnisvarahindadele.

„Inimesed muutuvad vähem sõltuvaks elukoha linnalähedusest. See on vaid üks näide, kuidas saab vähendada ebaproduktiivse sõiduaja mõju,” selgitas Mårten Levenstam. „360c mobiilne kontor võimaldab inimestel elada suurlinnadest kaugemal ja kasutada oma sõiduaega efektiivsemalt ja meeldivamalt.”

Millised on masina neli võimalikku kasutusala, kellele peaks see kasulik olema ja kuidas 360c-d inimestele demonstreeriti, loe edasi Acceleristast.