Autode heitgaasidest tekkinud sudu Hiina kõrghoonete vahelFoto: AFP/Scanpix
Maailm
28. august 2018, 21:38

ÕHUSAASTE MÕJUB AJULE: millise Eesti paiga toob WHO puhta õhu poolest esile? (3)

Hiina suurlinnades, eriti Pekingis, on õhusaaste tõsiseks probleemiks. Hiinas korraldatud uuringust selgub, et saastnud õhk pole mitte ainult halb kopsudele, vaid võib pärssida ka inimese kognitiivseid võimeid, vahendab BBC. Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil on aga üks maailma puhtaima õhuga paiku Eestimaal.

Teadlased usuvad, et saastunud õhu mõju ajule ägeneb mida vanem on inimene, kes seda sisse hingab. Samuti mõjutab saastunud õhk nende sõnul mehi hullemini. Hiina eksperdid leiavad, et nende uuring ei ole tähtis mitte ainult nende omas riigis - ligi 80 protsenti maailma linlastest hingab iga päev sisse õhku, mis on tervisele kahjulik.

Ülemaailmselt sureb saastunud õhust tekkinud tervisekomplikatsioonide tõttu ligi 7 miljonit inimest aastas, mistõttu nimetab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) seda n-ö nähtamatuks tapjaks. Saastunud piirkondades tõuseb haiguste nagu Alzheimeri tõve ja dementsuse risk.

Teadlased rõhutavad siiski, et ehkki nende uuringu tulemused näitavad mõningaid seoseid õhusaaste ja madalate testitulemuste vahel, ei ole see siiski nii põhjapanev, et raudkindlat põhjus-tagajärg seost luua. Pigem, ütlevad teadlased, on alust öelda, et mida vanem on inimene ja mida kauem saastunud õhku hinganud, seda kehvemad olid tema tulemused katsejänestele antud testides. Vananedes võivad kognitiivsed võimed niigi väheneda, saaste võib sellele tõsiselt kaasa aidata.

WHO 2018. aasta õhukvaliteedi uuringu andmeil on maailma 10 kõige saastunuma õhuga paika järgmised:

1. Peshawar, Pakistan

2. Rawalpindi, Pakistan

3. Mazar-E Sharif, Afganistan

4. Hamad Town, Bahrein

5. Delhi, India

6. Varanasi, India

7. Kabul, Afganistan

8. Ma'ameer, Bahrein

9. Ar-Riyad, Saudi Araabia

10. Ras Hayyan, Bahrein

Kõige puhtam on õhk aga neis paikades:

1. Bredkalen, Rootsi

2. Malmberget, Rootsi

3. Benicasim, Hispaania

4. Palmse, Eesti

5. Rigi, Šveits

6. Peyrusse-Vielle, Prantsusmaa

7. Powell River, Kanada

8. Aslia, Norra

9. Hafnarfjordur, Island

10. Stachi, Tšehhi

KORRALIK ÕHK: Palmse mõisa ümbrus Foto: TIINA KÕRTSINI