Foto: Kuvatõmmis/Kalašnikov Media
Tehnika
27. august 2018, 16:09

Elektri-mosse? Kalašnikov pürgib nõukogude stiilis elektriautoga Tesla konkurendiks

Venemaa kaitsetööstuse ettevõte Kalašnikov ei tegele ainult legendaarse taparelva AK-47 tootmisega, vaid demonstreeris äsja näiteks ulmelist võitlusrobotit ning lisaks sellele ka täiselektrilist sõiduautot. Popularmechanics kirjutab, et tootja teatel on see liikur loodud konkureerimiseks Teslaga.

Sõiduki nimi on CV-1 ja selle kujundus jäljendab Nõukogude Liidu esimest luukpäraga sõiduautot Iž 2125 Kombi ehk nn pikap-mosset, mis esmakordselt veeres liinilt maha aastal 1972. Hoolimata retrovälimusest on kere sees moodne elektrimootor ja 90-kilovatt-tunnine aku. Kalašnikovi väitel suudab auto ühe laadimisega läbida 350 kilomeetrit.  

Ettevõte esitles CV-1 Moskvas rahvusvahelisel militaarnäitusel „Army-2018“, kus enam kui tuhat ettevõtjat demonstreerisid oma kümneid tuhandeid tooteid ja tehnoloogiaid. CV-1 on esialgu vaid ideeauto ning keegi ei tea, millal see võiks müügile ilmuda ja kui palju maksta.

Ning kuigi auto on loodud Teslaga konkureerimiseks, ei ole Kalašnikovi enda esindajad veel päris veendunud, et CV-1 seda suudab. „Auto konkureerib Teslaga sellepärast, et on hetkel edukas elektrisõiduki projekt,“ sõnas tootja kõneisik Sofia Ivanova. „Minimaalne eeldus on vähemalt nii jätkata.“

CV-1 konkreetseid omadusi Ivanova nimetada ei suutnud. Tootja kinnitusel saavutab auto nullist sajakilomeetrise tunnikiiruse kuue sekundiga, millega jääb Teslale kaugelt alla. Ka pole Kalašnikov poetanud seni sõnakestki, kui mitu lasku see sekundis teeb ...

Vene keele oskajad saavad elektri-mosse kohta lugeda ja vaadata SIIT.