Nagu mehh ulmefilmist. Kas hiiglaslik juhitav robot ka päriselt liikuda ja tegutseda suudab, näeme ehk tuleval aastal. Foto: AP/Scanpix
Eesti uudised
23. august 2018, 18:21

PROPAGANDA, ULME VÕI REAALSUS: Venemaa näitas hiiglaslikku võitlusrobotit (1)

Vene kaitsetööstuse ettevõte Kalašnikov demonstreeris Moskvas neljameetrist kahejalgset võitlusmasinat, mis looja teatel sobib inseneritöödeks või „võitluslahendusteks“.

Popularmechanicsi teatel näeb Moskvas Army-2018 kaitsenäitusel väljas olev Kalašnikovi „juhitav kahejalgne liikur“ välja nagu suur jalgadel muna. Militaarettevõtte kinnitusel demonstreeritakse selle taga olevat tehnoloogilist arengut järgmisel aastal.

Liikuril on kabiin inimpiloodi jaoks, paar näpitsatega lõppevaid käsi ja hiiglaslikud metalljalad, mis seisavad suusalaadsetel jalalabadel. Mingeid viiteid relvadele ei paista ja esialgu tundub see olevat ei midagi muud kui liikumatu makett.

Ulmes on lahingukõndijad ehk mehhid esinenud juba aastakümneid. Kuulsaimad neist filmides „Star Wars“ ja „Avatar“ ning videomängus „Battlefield 2142“.

Miks pole lahingukõndijaid seni päriselus nähtud? Peamine põhjus on ilmselt see, et erinevalt tankist või ratastel liikurist peab mehh kogu oma kere tasakaalus hoidma vaid kahel suurel jalal. Nii rakendatakse maapinnale võimsat survet ja liikur ei pruugi suuta läbida näiteks mudast ala. Ka peavad jalad olema varustatud keeruka tasakaalusüsteemiga, et mehh ümber ei kukuks. Lisaks on need robotid suured ja seega head sihtmärgid.

Aga häid külgi on mehhil samuti: juht istub kõrgel ja tal on väga hea nähtavus, korraliku tasakaaluga mehh suudab astuda üle takistustest nagu näiteks autoromud ja kindlasti tekitab selline asi lahinguväljal vaenlastes omajagu ehmatust.

Kas science-fiction võib ka päriselt reaalsuseks saada, selgub ilmselt aastal 2019.